Guvernul a sesizat Curtea Constituţională
Articol de Radiojurnal, 21 August 2020, 13:43
Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între executiv şi parlament referitor la posibilitatea de a iniţia o moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară.
Sesizarea a fost depusă de şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la o zi după ce textul moţiunii iniţiate de de PSD a fost citit în plenul legislativului.
Ionel Dancă: Cerem Partidului Social Democrat să amâne sau să programeze dezbaterea și votul moțiunii de cenzură după pronunțarea Curții Constituționale. Faptul că au convocat o sesiune comună doar pentru prezentarea moțiunii de cenzură fără a vota și adopta în plen ordinea de zi în ceea ce privește dezbaterea și votul moțiunii de cenzură este contrar prevederilor constituționale și ale regulamentului de funcționare ale celor două Camere.
Realizator: Nu este însă clar dacă procedura de vot va continua sau va fi amânată până la pronunţarea curţii. Stabilirea unui calendar se află însă pe agenda reuniunii Comitetului Executiv Naţional al PSD, partidul cu cele mai multe locuri în parlament şi care vede în demersul guvernului liberal un tertip de a mai rămâne la Palatul Victoria. Social-democraţii discută şi despre congresul de mâine, când ar urma să fie aleasă o nouă conducere a formaţiunii. Cătălin Purcaru a urmărit reuniunea PSD. Ne aduce informaţii acum în direct. Bună ziua, Cătălin!
Reporter: Bună ziua! Social-democrații au stabilit ultimele detalii pentru congresul extraordinar de mâine care în premieră se va desfășura online. Dacă la congresele anterioare se adunau mii de delegați la Sala Palatului, de această dată, pentru a respecta normele sanitare și distanța fizică, doar 20 de lideri PSD se vor reuni la București. Restul delegaţilor, până la 1.500, vor participa online în filialele din care fac parte.
Doi candidați pentru funcția de președinte al PSD au fost validați în ședința anterioară a social-democraților. Vorbim despre actualul lider interimar, Marcel Ciolacu, care va prezenta o echipă de conducere și un proiect politic pentru relansarea partidului și revenirea la valorile social democratice. Senatorul Eugen Teodorovici, al doilea candidat, a criticat în repetate rânduri actuala conducere interimară a PSD, susținând că ar fi ilegitimă după demisia Vioricăi Dăncilă. Tot astăzi, social-democraţii au discutat şi despre calendarul pentru dezbaterea și votul moțiunii de cenzură, care au fost prezentate ieri în parlament.
Potrivit unor surse politice, o decizie se va lua săptămâna viitoare după finalizarea negocierilor cu partidele parlamentare pentru susținerea moțiunii de cenzură. Social-democraţii s-au pronunțat deja că demersul inițiat în timpul sesiunii extraordinare respectă Constituția.
Sunt voci, însă, care spun că momentul pentru depunerea moțiunii de cenzură nu a fost ales întâmplător și susțin că demersul a fost inițiat pentru a consolida poziția de lider al partidului pentru Marcel Ciolacu. În scurt timp, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, va prezenta concluziile reuniunii de astăzi.
(PH)