Guvernul a modificat şi completat Codul de procedură fiscală
O altă modificare ţine de digitalizarea administraţiei publice.
Articol de Radiojurnal, 31 August 2021, 20:24
Guvernul a modificat şi completat Codul de procedură fiscală, prevăzând, între altele, permanentizarea procedurii rambursării de TVA şi a procedurii de eşalonare la plată în formă simplificată pentru obligaţiile bugetare, care nu sunt mai vechi de 12 luni.
S-a creat şi cadrul legal pentru corectarea erorilor în cazul în care un contribuabil de bună-credinţă achită o obligaţie bugetară la un alt organ fiscal decât cel competent.
O altă modificare ţine de digitalizarea administraţiei publice, după cum explică reporterul RRA, Iulian Olescu.
Reporter: Ordonanţa cuprinde, printre altele, măsuri referitoare la permanentizarea procedurii rambursării de TVA cu control ulterior și a procedurii de eșalonare la plată în formă simplificată pentru obligațiile bugetare care nu sunt mai vechi de 12 luni, la crearea cadrului legal pentru corectarea erorilor, în cazul în care un contribuabil de bună-credință achită o obligație bugetară la un alt organ fiscal și la extinderea amnistiei fiscale în anumite condiții. dar și la obligativitatea înrolării în spațiul privat virtual a persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, precum și a persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent.
Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, Cristian Pârvan, spune că măsurile sunt binevenite, că au fost solicitate de mediul de afaceri și că pot avea efecte pozitve dacă sunt implementate corect.
Cristian Pârvan: Obligativitatea înregistrării în spaţiul virtual este componenta a ceea ce mediul de afaceri solicită de ani de zile. Vorbim aici de companiile serioase. Digitalizarea relației între ANAF şi contribuabili, reducând în acest fel costurile umane, materiale pentru companii. Un alt avantaj - se poate trece /.../ Dacă ANAF-ul are toate informaţiile la dispoziţie nu mai trebuie să meargă la firme sau să le cheme la el. Măsurile sunt binevenite. Vom vedea în practică. Adică de exemplu, degeaba sunt în SPV dacă tot vine ANAF-ul la mine să mă controleze când vrea el.
Reporter: Alte modificări vizează clarificări ale legislaţiei şi armonizarea cu prevederile legale europene.
(RS)