Guvernul a majorat cu un procent contribuția la fondurile private de pensii
Confederația Națuională Sindicală Cartel Alfa atrage atenția că decizia guvernului de a crește procentul de contribuție la pilonul II va afecta grav sistemul public de pensii.
Articol de Andrei Şerban, 16 Martie 2022, 20:43
Guvernul a alocat astăzi 7,5 miliarde de lei pentru patru programe de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii din agricultură, construcții și zonele de producție și de intermediere. În aceeași ședință a fost majorată cu un procent contribuția la fondurile private de pensii.
Guvernul va susține prin Programul IMM Prod trecerea de la economia de consum la economia de producție, cu Garant Construct - IMM-urile din construcții, iar Programul Innovation va sprijini companiile românești care vor să pătrundă pe piețele externe. Un alt program este Rural Invest, care va oferi garanții de stat de 90 de procente din valoarea unui credit contractat de fermieri, cu dobânzi preferențiale. Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a pșrecizat că fermierii vor beneficia de capital pentru a cumpăra terenuri și tehnologii noi.
Adrian Chesnoiu: Acest capital pus la dispoziția fermierilor va viza achiziția de terenuri agricole, achiziția de părți sociale pentru companiile care derulează activități agricole, modernizare, retehnologizare și automatizare pentru cei din industria alimentară. Vizează, de asemenea, o componentă extrem de importantă legată de asigurarea independenței energetice a fermelor. Acolo unde există programe cu finanțare europeană pentru montarea de infrastructură de producere a energiei regenerabile ai nevoie, în general, de cofinanțare sau de asigurarea unei resurse proprii a respectivelor finanțări.
Guvernul a mai mărit cu un procent contribuția la fondurile private de pensii, de la 3,75 la 4,75%. Majorarea se va aplica de la 1 ianuarie 2024.
Confederația Națuională Sindicală Cartel Alfa atrage însă atenția că decizia guvernului de a crește procentul de contribuție la pilonul II va afecta grav sistemul public de pensii. Liderul Cartel Alfa Mureș, Markos György, a criticat și faptul că executivul nu a făcut o analiză a impactului acestei măsuri.
Markos György: Nu am observat aceeași grabă și când este vorba de măsuri pentru a face funcțional mai întâi pilonul I de pensii. Pentru creșterea contribuțiie la pilonul II este invocat angajamentul României prin PNRR, dar guvernul nu s-a consultat cu reprezentanții celor ai căror bani sunt acum în discuție. După ce a pus toată contribuția în sarcina lucrătorului, statul acum nu este capabil să colecteze toți banii de pensii; chiar oferă facilități angajatorului care reține banii, dar poate alege să nu îi vireze. Și tot lucrătorul este penalizat.
Sindicaliștii mai susțin că, deși se strâng bani la pilonul II de pensii de 14 ani, încă nu există reglementări clare referitoare la modul în care se vor calcula plățile în momentul ieșirii la pensie.