Guvernul a aprobat noi disponibilizări în companiile de stat
Peste o mie de angajaţi ai unor companii aflate sub autoritatea ministerului economiei ar urma să fie concediaţi. Măsuri similare sunt aşteptate şi la ministerul de interne.
Articol de Petruţa Obrejan, 27 Iulie 2011, 15:01
Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre al ministerului economiei privind disponibilizările din firmele care îi sunt subordonate.
1.300 de angajaţi ai unor companii sau societăţi naţionale aflate sub autoritatea ministerului economiei urmează să fie disponibilizate.
Acestea vor beneficia, conform proiectului discutat miercuri în guvern, de o serie de plăţi compensatorii.
Astfel, de această măsură vor fi vizate "Termoelectrica" Bucureşti, de unde vor fi concediate 300 de persoane, Compania Naţională a Huilei Petroşani - 900 de persoane, şi Societatea "Electrocentrale" Deva, de unde vor fi disponibilizate alte 300 de persoane.
Aceste concedieri au fost discutate şi cu experţii FMI, afirmându-se că prin această măsură se intenţionează eficientizarea activităţilor operatorilor economici din domeniul energetic.
Restructurarea sistemului energetic, rezultatul pierderilor din exploatare
Restructurarea sistemului energetic vine ca urmare a pierderilor din exploatare, iar disponibilizaţii vor beneficia de plăţi compensatorii.
Chiar şi în aceste condiţii, măsura concedierilor colective este una drastică, iar salariile compensatorii primite reprezintă doar o soluţie temporară - este de părere liderul sindical al confederaţiei CSDR, Iacob Baciu.
"În primul rând trebuia create noi locuri de muncă şi pregătiţi oamenii pentru reconversie profesională, pentru că sunt multe lucrări care se pot face cu personalul calificat care e disponibilizat acolo, şi în momentul în care le putea asigura un nou loc de muncă, ca la rândul lor fiecare dintre ei să poată să-şi întreţină familia şi să nu devină asistaţi sociali."
"Eu cred că e o măsură simplă de rezolvat să dăm afară oamenii, să le tăiem salariile, dar nu gândim în perspectivă, că economia trebuie să funcţioneze. În contextul aceste, la un moment dat vor fi mai mulţi şomeri şi pensionari. Nu se creează locuri de muncă, şi prin faptul că nu se creează locuri de muncă ajungem în situaţia în care de la bugetul statului fondurile sociale nu mai sunt suficiente", a explicat Iacob Baciu.
Măsuri similare de disponibilizare urmează să se aplice şi în cazul ministerului de interne, unde sunt vizate circa 10.000 de persoane, aşa cum anunţau oficialii.
Şi la Poşta Română se vorbea de 2.000 de persoane care vor rămâne fără loc de muncă, la fel ca şi în cazul ANAF.
Companiile feroviare au început şi ele reorganizarea şi restructurarea de la cele trei societăţi, urmând să plece 5.500, cei mai mulţi angajaţi fiind de la CFR Marfă, respectiv 3.000.