Guvernul a aprobat mai multe modificări ale Codului fiscal
Executivul a stabilit şi acordul cadru pentru sporurile angajaţilor din domeniul sănătăţii.
Articol de Andrei Şerban, 29 Martie 2018, 18:34
Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, mai multe modificări ale Codului fiscal.
Printre acestea se regăsesc reglementări privind sponsorizarea ONG-urilor furnizoare de servicii sociale şi posibilitatea microîntreprinderilor de a opta între impozitul pe profit şi cel pe cifra de afaceri.
Executivul a stabilit şi acordul cadru pentru sporurile angajaţilor din domeniul sănătăţii.
Ordonanţa de urgenţă care modifică Codul fiscal prevede reducerea cu 20 de procente a impozitului pe venit pentru microîntreprinderile care sponsorizează ONG-uri care furnizează servicii sociale.
Şi persoanele fizice pot să dea 3,5 procente din impozitul pe venit şi nu două, cum era prevăzut până acum. Această ordonanţă de urgenţă mai stabileşte scutirea de la impozitul pe venit pentru însoţitorii persoanelor cu handicap grav şi accentuat.
O altă prevedere: microîntreprinderile pot să opteze între plata impozitului pe venit şi plata impozitului pe cifra de afaceri, după cum preciza purtătorul de cuvânt al guvernului, Nelu Barbu.
Nelu Barbu: O nouă regulă fiscală potrivit căreia micriîntreprinderile pot să opteze pentru plata impozitului de profit cu îndeplinirea a două condiţii: Au un nivel de capital social minim de 45 de mii de lei, adică aproximativ 10 mii de euro şi au cel puţin doi salariaţi. Microîntreprinderile care optează pentru plata impoztului pe profit vor beneficia de facilităţi, respectiv scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, scutirea de la plata impozitului pe profit în cazul în care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare, dezvoltare.
De asemenea, a fost scăzută şi acciza pe motorină pentru transportatorii de mărfuri şi persoane. Guvernul a mai adoptat şi Regulamentul cadru, care stabileşte sporurile pentru angajaţii din domeniul sănătăţii.
Astfel, pentru angajaţii care lucrează în condiţii periculoase, sporurile sunt de la 15 la 25% din salariul brut.
Cei care lucrează în condiţii deosebit de periculoase au sporuri de la 35 la 85%. În rest, sporurile variază de la 15 la 30% din salariul brut.