Guvernul a aprobat bugetul pe 2012
Premierul Emil Boc a declarat, într-o conferinţă de presă, că proiectul de buget pentru anul viitor porneşte de la o prognoză de creştere economică de 2%, iar deficitul bugetar de 1,9 procente.
25 Noiembrie 2011, 17:39
Prim-ministrul Emil Boc a explicat că bugetul pe 2012 poate fi caracterizat prin prudenţă şi responsabilitate.
Potrivit acestuia, prioritare anul viitor sunt investiţiile şi crearea de noi locuri de muncă.
Menţionând un raporta al Eurostat, Emil Boc a declarat, la Palatul Victoria, că România are cel mai mare procent din PIB alocat investiţiilor.
În acest context, premierul a afirmat că anul viitor cheltuielile pentru investiţii vor creşte de la 36,1 miliarde de lei la 38,1 miliarde.
Emil Boc a explicat că investiţiile şi crearea de noi locuri de muncă vor fi susţinute şi prin alte două mijloace: garanţiile de stat şi ajutoarele de stat.
Pentru garanţii sunt alocate 10 miliarde de lei, în timp ce pentru ajutoarele de stat sunt luate în vedere două componente.
--fb1Este vorba despre alocarea a 900 de miliarde de lei de la ministerul finanţelor sub formă de scheme pentru ajutoare de stat care garantează crearea de noi locuri de muncă.
La această sumă se mai adaugă încă 700 de miliarde de la ministerul economiei, bani care vor asigura susţinerea programelor start-up, pentru IMM-uri şi pentru tinerii care vor să înceapă o afacere.
În acelaşi timp, premierul a dat asigurări că anul viitor, pensiile şi salariile nu vor scădea, iar TVA-ul, cota unică de impozitare şi contribuţiile la stat nu vor fi modificate.
Guvernul vrea să obţină cel puţin 6 miliarde de euro fonduri europene
Un alt "element fundamental" al bugetului pentru 2012 îl reprezintă absorbţia fondurilor europene.
Potrivit premierului, obiectivul guvernului este obţinerea a cel puţin 6 miliarde de euro din fonduri europene.
--fb2Emil Boc a menţionat că rata de aborbţie a fondurilor europene va fi de minim 20%, urmând ca, potrivit estimărilor, să se situeze undeva în jurul valorii de 25%.
Premierul României a afirmat că bugetul pentru 2012 este construit pe o inflaţie în scădere şi pe un echilibru al cursului euro-leu.
Proiectul porneşte de la o creştere economică de 2% şi un deficit sub control de 4.4% care poate fi finanţat.
Emil Boc a reamintit că România are una dintre cele mai mici datorii din Uniunea Europeană, doar 4 state din spaţiul comunitar având procente mai mici decât ţara noastră.
PNL critică proiectul de buget
Reprezentanţii opoziţiei critică proiectul de buget şi spun că ar putea să nu-l voteze dacă nu vor fi aprobate amendamentele, ne-a informat redactorul Radio România, Andrei Şerban.
Deputatul PNL, Eugen Nicolescu, care este membru în Comisia pentru Buget susţine că bugetul elaborat de guvern este nelegal.
El precizează că acesta nu prevede mărirea salariilor şi a pensiilor aşa cum spune legea.
Eugen Nicolescu nu crede nici că bugetul este echilibrat.
"Apelul la prudenţă, apelul la echilibru este valabil numai teoretic, este o demagogie pentru că dacă premierul ar fi vrut într-adevăr să fie aşa atunci ar fi tăiat din cheltuielile imense cu bunuri şi servicii din multe alte cheltuieli din programul naţional de dezvoltare a infrastructurii, din multe alte cheltuieli de la Secretariatul General al Guvernului, din suplimentările excesive de la Serviciile Secrete."
"Deci, cu alte cuvinte încerc să vă spun că este un buget care nu are legătură cu România şi are legătură numai cu anul electoral 2012 pe care Emil Boc şi Traian Băsescu vor să-l câştige, bătându-şi joc de populaţie în continuare", a afirmat Eugen Nicolescu.
De altfel, opoziţia a anunţat mai demult că doreşte ca Legea bugetului pe anul viitor să conţină 10 amendamente ale ei, printre care reducerea contribuţiilor la CAS şi a susţinut că dacă aceste amendamente nu vor fi adoptate nu va vota bugetul pe 2012.