Guvernul a amânat din nou adoptarea Codului Rutier
Aprobarea noului Cod Rutier a fost amânată de guvern pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic în care vor fi încasate amenzile.
Articol de Angela Matei, 09 Octombrie 2013, 18:46
Guvernul a amânat din nou adoptarea Codului Rutier, menit să reducă numărul tot mai mare de accidente, prin înăsprirea pedepselor şi creşterea amenzilor.
Aşteptată în şedinţa de miercuri, aprobarea noului Cod Rutier a fost amânată de guvern pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic în care vor fi încasate amenzile.
Trebuie corelate bazele de date şi constituit acest cont unic, la care să aibă acces cei care sunt administratori la ministerul de interne şi Poliţie, a fost explicaţia.
Anunţul privind existennţa unei propbleme de soft a fost făcut în cadrul şedinţei de guvern, de către ministrul de interne Radu Stroe, în momentul în care premierul spunea că vor fi analizate soluţiile juridice pentru punerea în practică a modificărilor convenite deja.
Premierul Victor Ponta a afirmat că modificările îi vizează în mod special pe şoferii care încalcă în mod repetat legea.
"Important este să progresăm şi să informăm tot timpul oamenii pentru ca să ştie foarte clar că ţinta noastră sunt cei care încalcă grav legea şi în mod repetat şi nu plătesc amenzi. Aceea este ţinta noastră, nu şoferii obişnuiţi", spune Victor Ponta.
Adoptarea, "tot prin Ordonanţă de Urgenţă"
În conferinţa de presă care a urmat, ministrul Daniel Constantin a precizat că decizia politică rămâne aceeaşi, de a se adopta Codul Rutier prin Ordonanţă de Urgenţă.
Ministrul a venit însă cu veti bune pentru agricultori.
Au fost alocaţi 125 de milioane de lei pentru decontarea accizei la monotorina folosită în agricultură, iar producătorii pot depune deja cererile la Agenţiile de Plăţi.
A fost aprobat şi cuantumul plăilor pe suprafaţă, iar pentru cererile din 2013 suma se ridică la 1,2 miliarde de euro, după cum a precizat Daniel Constantin.
O altă hotărâre de guvern vizează plăţile complementare din sectorul zootehnic. În acest caz, suma alocată pentru cererile din 2013 este de peste 78 de milioane de euro şi este destinată crescătorilor de ovine şi caprine.