Guvernul a adoptat Strategia naţională de sănătate 2023-2030 şi a suplimentat fondurile pentru sănătate
Ministrul Sănătăţii a precizat că prin Strategia de vaccinare se încurajează imunizarea pe tot parcursul vieţii.
Articol de Petruţa Obrejan, 20 Octombrie 2023, 16:46
Guvernul a prelungit până la 26 noiembrie perioada de depunere a cererilor pentru tichete educaţionale, în valoare de 500 de lei, cu care copiii din familii defavorizate îşi pot cumpăra rechizite şi haine. În şedinţa de astăzi, executivul a suplimentat cu şapte milioane de lei sumele destinate ajutorării gospodăriilor afectate de pagubele provocate în acest an de inundaţii, alunecări de teren şi alte efecte ale vremii - peste 2.000 de persoane vor beneficia de sprijin, în baza anchetelor sociale realizate în plan local.
De asemenea, au fost alocaţi bani din fondul de rezervă pentru continuarea investiţiilor din transporturi - 800 de milioane de lei, dar şi pentru deblocarea plăţilor din sănătate - pentru medicamente, programele naţionale de sănătate şi salarii, în total peste 800 de milioane de lei.
Redactorul nostru Petruţa Obrejan mai transmite că guvernul a aprobat astăzi şi trei Strategii Naţionale de Sănătate pentru următorii şapte ani, atât cea generală, privind sănătatea publică şi acordarea asistenţei medicale, cât şi pe domenii specifice: combaterea infecţiilor nosocomiale şi vaccinarea.
Ministrul Sănătăţii a precizat că prin Strategia de vaccinare se încurajează imunizarea pe tot parcursul vieţii, dar mai ales menţinerea la un nivel foarte scăzut a riscului de reapariţie în România a unor boli grave, precum poliomielita, rujeola sau rubeola.
Alexandru Rafila: Aș vrea de la început să transmit un mesaj extrem de clar: n-are niciun fel de legătură cu obligativitatea vaccinării, deci nu prevede niciun fel de element legat de obligativitate. Este o strategie care acordă sarcini, dacă vreți, instituțiilor publice, dar și corpului medical în general, în ceea ce privește desfășurarea unei activități corecte de informare, să asigure resursele pentru vaccinare, să ținem în frâu bolile transmisibile, bolile infecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare, iar referirile care au existat în discuții publice legate de atingerea unei ținte de vaccinare, de exemplu, de 95% nu se referă la ținta în sine, ci la faptul că, dacă se atinge acea țintă, și ea se atinge în mod constant an de an, atunci riscurile pentru populație în general și pentru copii în mod special de a se îmbolnăvi sunt foarte, foarte reduse sau inexistente. (II)