Guvernul a adoptat ordonanța privind alegerile prezidențiale
Vor fi reguli noi de campanie şi modificări privind intervalul orar alocat votării în afara ţării.
Articol de Andrei Şerban, 16 Ianuarie 2025, 16:19
Data alegerilor prezidenţiale, 4 mai, a fost adoptată oficial de Guvern, iar turul al doilea va avea loc pe 18 mai.
În şedinţa executivului a fost aprobată şi ordonanţa de urgenţă referitoare la desfăşurarea alegerilor, care va conţine reguli noi de campanie, dar şi modificări în ceea ce priveşte intervalul orar alocat votării în afara ţării.
Votul în străinătate se va desfășura tot trei zile, vineri, sâmbătă și duminică, dar secțiile de votare se vor deschide la 7:00 dimineaţa, orele locale, și se vor închide la 21:00, orele locale, dar numai vineri și sâmbătă.
În cazul zilei de duminică, 4 mai, secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, atenție, ora României.
Asta înseamnă că în țările unde ora 21:00 locală este după ora României, secțiile se vor închide mai devreme, pentru că vor respecta ora noastră, iar acolo unde ora 21:00 locală este înainte de cea din România, secțiile se vor închide la ora 21:00 locală.
De asemenea, dacă vor exista cetățeni care nu au votat, secțiile pot să-și prelungească programul de lucru cu maximum trei ore, dar să nu depășească ora 24:00, ora din țara noastră.
Această prevedere a fost promovată de Autoritatea Electorală Permanentă pentru ca votul să nu mai fie influențat atunci când în țară el a fost închis și au apărut primele sondaje de opinie legate de voturile primite de candidați.
A doua noutate adoptată se referă la o amendă de la un procent la cinci la sută din cifra de afaceri, care va fi impus administratorilor de rețele sociale dacă acestea vor promova mesaje electorale care nu respectă legea.
O schimbare se va produce şi în ceea ce priveşte plata persoanelor care vor lucra la secţiile de votare: acestea vor primi cu 25% mai puţini bani decât la scrutinul de anul trecut.
Guvernul a mai aprobat trei obiective de investiţii de utilitate majoră pentru infrastructura rutieră, în valoare totală de peste 2,8 miliarde lei: modernizarea unor drumuri, cu poduri şi pasaje de trecere proiectate să asigure o legătură mai rapidă cu Autostrada Moldova şi către podul suspendat de la Brăila, dar şi amenajarea nodului rutier Pantelimon din nord-estul Capitalei.