Guvern: Măsuri financiare temporare pentru sprijinirea agricultorilor
Guvernul a aprobat astăzi măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a unor fonduri alocate pentru agricultură.
Articol de Alin Şerbănescu, 18 Mai 2016, 14:12
Guvernul a aprobat astăzi măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a unor fonduri alocate pentru agricultură.
Măsurile financiare vizează inclusiv ajutoarele excepţionale cu caracter temporar, măsurile de piaţă şi de intervenţie în agricultură, cele de promovare pentru produse agricole pe pieţe interne şi externe, precum şi promovarea vinurilor.
Prin actul normativ aprobat astăzi, guvernul alocă temporar, până la data de 31 decembrie anul acesta, suma de 1,786 miliarde lei, sumă care se va adăuga practic celor 3,6 milioane de lei alocate anterior de guvern în acelaşi scop.
Cu ajutorul acestor sume vor putea fi decontate mai rapid plăţile pentru agricultori, astfel încât aceştia vor putea să dispună de bani pentru activităţile agricole pe care le desfăşoară.
Programul "Prima Casă", suplimentat cu 500 milioane de lei
Plafonul de garanţii pentru Programul "Prima casă" în 2016 a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, potrivit unei Hotarâri de Guvern adoptate astăzi.
Ministerul Finanţelor a propus suplimentarea fondurilor după ce numărul solicitărilor a crescut foarte mult la începutul acestui an, în contextul adoptării legislaţiei privind darea în plată.
Săptămâna trecută autorităţile precizau că unele bănci şi-au epuizat în doar câteva luni cuantumurile alocate pentru întregul an.
Preţul rovinietelor sau sprijinirea agricultorilor în accesarea fondurilor au fost de asemenea pe agenda şedinţei de astăzi de Guvern.
Statutul personalului voluntar din serviciile de urgenţă, modificat
Executivul a mai modificat şi completat astăzi statutul personalului voluntar din serviciile de urgenţă, astfel încât această activitate să poată fi considerată experienţă profesională ori de specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă este realizată în domeniul studiilor absolvite.
Una dintre condiţiile minime pe care un voluntar trebuie să le îndeplinească este aceea de a absolvi un curs de iniţiere servant pompier în maximum un an de la încheierea contractului de voluntariat.
Parcursul profesional al voluntarului va fi confirmat de certificatul nominal de voluntar - prevede documentul aprobat astăzi de guvern.
Şi tot azi Guvernul a stabilit ca sume fixe ajutorul de urgenţă acordat celor care-i însoţesc pe răniţii de la Clubul Colectiv la tratament în străinătate, pentru transport, cazare şi masă - specificând că se acorda în cuantum de 1.500 de euro, respectiv 200 de euro/zi, şi nu în limita acestor sume.
Executivul a simplificat, de asemenea, procedurile de acordare a acestor ajutoare.