Gunoiul de grajd, principala sursă de poluare în mediul rural
Numeroase boli grave se pot transmite dacă nu se respectă regulile de depozitare înainte de folosirea gunoiului ca îngrăşământ, atrag atenţia specialiştii de mediu.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 05 Noiembrie 2014, 19:39
Gunoiul de grajd este principala sursă de poluare în mediul rural, atrag atenţia specialiştii de mediu.
Numeroase boli grave se pot transmite dacă nu se respectă regulile de depozitare înainte de folosirea ca îngrăşământ.
Situaţia este gravă în judeţul Botoşani, de sute de ani, oamenii de la sate folosesc gunoiul de grajd, însă nu ştiu că depozitarea acestuia pe terenurile agricole mai devreme de 4 luni de la colectare afectează în mod direct sănătatea populaţiei, din cauza substanţelor toxice rezultate din descompunerea acestui tip de deşeu,
Depozitarea gunoiului de grajd pe terenurile agricole mai devreme de patru luni de la colectarea acestuia este crimă curată, spun specialiştii, şi asta pentru că toxinele generate de aceste reziduuri animale, cu care ţăranii fertilizează solul ajung în pânza freatică.
Gunoiul de grajd este principala sursă de nitraţi, spune directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani, Eugen Mateciuc.
"Întreg judeţul Botoşani este declarat vulnerabil la poluarea cu nitriţi şi nitraţi din surse agricole în mediul rural", mai spune Eugen Mateciuc.
Normele europene impun construirea de platforme de depozitare temporare a acestor deşeuri.
În judeţul Botoşani există una singură, construită în oraşul Ştefăneşti.
"Gunoiul de grajd nu se dă la întâmplare. Aceste dejecţii trebuie depozitate pe platformă betonată, în niciun caz direct pe sol", a mai afirmat Eugen Mateciuc.
Doar marii fermieri pot fi sancţionaţi, pentru că legea îi obligă să deţină platforme betonate de depozitare.
Gospodarii ajung în atenţia autorităţilor doar dacă sunt reclamaţi.