Grevă japoneză în sistemul de învăţământ preuniversitar
Învăţătorii, educatorii şi profesorii din sistemul de învăţământ preuniversitar afiliaţi la FSLI vin la şcoală purtând o banderolă albă pe braţ.
29 Octombrie 2013, 07:35
Cadrele didactice afiliate celei mai importante federaţii sindicale din educaţie, FSLI, continuă greva japoneză.
Luni, câteva zeci de sindicalişti au pichetat sediul guvernului şi al Uniunii Social Liberale din Bucureşti, nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului.
Învăţătorii, educatorii şi profesorii din sistemul de învăţământ preuniversitar afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ vin la şcoală purtând o banderolă albă pe braţ.
Finanţarea insuficientă este principalul motiv al acţiunilor protestatare ale sindicaliştilor.
Ei solicită în principal alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru Educaţie începând cu anul 2014, modificarea Legii educaţiei şi adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%, iar ale celorlalţi profesori cu 15%.
În situaţia în care revendicările lor nu vor fi soluţionate, mai spun sindicaliştii, există posibilitatea declanşării grevei generale.
În 6 noiembrie, federaţia amintită a programat un miting de amploare, urmat de un marş de protest.
L-am întrebat pe secretarul general al organizaţei, Constantin Rada, ce speră sindicaliştii să obţină în urma protestelor în contextul dificil de care vorbea săptămâna trecută premierul Victor Ponta, de slabă colectare a sumelor la bugetul statului.
"Este problema lor cum colectează banii, este problema lor cum elimină economia neagră. Important este să aducă bani la buget, să investească în învăţământ şi sănătate", a spus Constantin Rada.
În ultima perioadă reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au avut numeroase discuţii cu cei ai Ministerului Educaţiei.
Autorităţile până la această dată nu au formulat un punct de vedere oficial legat de protestele din aceste zile.