Grevă în educație: Mii de profesori protestează în Piața Victoriei #UPDATES
ACTUALIZARE: La Palatul Victoria este şi o şedinţă a liderilor Coaliţiei începută cu cîteva zeci de minute în urmă, iar de la această oră premierul Nicolae Ciucă a chemat liderii sindicali la noi negocieri.
Articol de Radiojurnal, 30 Mai 2023, 11:27
ACTUALIZARE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (ora 13:00) - "Radiojurnal" - Realizator: Nicoleta Turcu - Peste 10 mii de angajaţi din învăţământ sunt la această oră în Piaţa Victoriei. Vor să arate guvernului că sunt hotărâţi să continue greva până obţin majorarea salariilor, şi nu bonusuri sau prime, aşa cum le-a oferit executivul. Au venit din aproape toate judeţele şi urmează să meargă şi la Cotroceni, unde vor să-i ceară preşedintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul. Reporterul RRA Felicia Mocanu este în Piaţa Victoriei. A văzut că la protest participă şi părinţi, şi elevi. Are detalii în direct. Bună ziua!
Reporter: Bun găsit! Într-adevăr foarte mulţi elevi şi foarte mulţi părinţi au venit pe parcursul acestor ore, de când a început protestul, aici, în Piaţa Victorie, să îi susţină pe profesori. Aceştia spun că profesorii merită salarii decente, pentru că sunt foarte, foarte mulţi dintre ei extrem de dedicaţi şi nu mai pot face niciun fel de concesie în acest moment. Elevi şi părinţii spun că sunt foarte încântaţi de faptul că profesorii sunt atât de solidari, există o aşa de mare unitate. Am văzut aici că în momentul în care soseau autocarele aici, pe Şoseuau Kiseleff şi se dădeau jos din autocare protestatarii din alte judeţe, cei din Bucureşti şi din judeţele deja sosiste în Piaţa Victoriei îi primeau cu aplauze şi în momentul de faţă sunt în Piaţa Victoriei foarte mulţi protestatari. Haideţi să aflăm ce mi-au spus pe parcursul acestor ore, ce doresc de la această grevă şi acest protest din Piaţa Victoriei.
- Pentru demnitate protestăm. E adevărat, avem nevoie şi de un spor salarial, dar şi statutul profesorului este la un nivel foarte coborât. În primul rând pentru tineret este o bătaie de joc din partea guvernanţilor.
Reporter: Veţi continua protestele şi greva generală, dacă nu vor fi soluţionate cererile sindicatelor?
- Continuăm nu dintr-o ambiţie a noastră, ştim că şi părinţii poate au nemulţumiri, şi elevii, dar sperăm să ne înţeleagă toţi.
Reporter: Protestaţi pentru? Ce funcţie aveţi?
- Profesor în învăţământ primar. Protestăm pentru salarii, protestăm ca să intrăm în drepturile noastre. Nu vrem prime, nu vrem vouchere. Noi ne vrem salariile, că pentru ele muncim. Nu vrem să fim premiaţi cu nişte bani care la un moment dat se vor tăia, că se vor tăia primele din tot sistemul bugetar.
Reporter: Greva uneşte oamenii împotriva nedreptăţilor sociale sau investind în educaţie investim în viitorul Europei. Aşa scria pe multe dintre pancartele celor care sunt prezenţi şi la această oră în Piaţa Victoriei. Fiind ora 13:00 era programat un marş. Văd în acest moment că o parte dintre protestatari deja pleacă în marş spre Palatul Cotroceni. Deja o parte dintre autocarele cu protestari sunt pe drum către Palatul Cotroceni. În zona Piaţa Victoriei traficul a fost restricţionat doar pe partea Şoselei Kiseleff, dar îmi spuneau cei de la Poliţia Rutieră că rând pe rând fiecare autocar a avut dreptul să se îndrepte la un interval de 5-10 minute distanţă către Palatul Cotroceni. În acest moment protestatarii au plecat în marş şi în curând vor ajunge în faţa Palatului Cotroceni.
ACTUALIZARE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (ora 12:00) - Este a şaptea zi de grevă în educație și cu un miting care începe la această oră în Piața Victoriei. Sunt mii de oameni acum în fața Guvernului hotărâţi să continue greva, după cum a aflat reporterul Radio România Actualități, Felicia Mocanu, de la câțiva dintre ei:
- Pentru demnitate protestăm. E adevărat, avem nevoie și de un spor salarial, dar și statutul profesorului este la un nivel foarte coborât, în primul rând pentru tineret. Este o bătaie de joc din partea guvernanților.
Reporter: Veți continua protestele și greva generală dacă nu vor fi soluționate cererile sindicatelor?
- Continuăm nu dintr-o ambiția noastră, știm că și părinții poate au nemulțumiri și elevii de acum, dar sperăm să ne înțeleagă toți.
Reporter: Protestați pentru? Ce funcţie aveți?
- Profesor învățământ primar. Protestăm pentru salarii, protestăm ca să intrăm în drepturile noastre. Nu vrem prime, nu vrem vouchere. Noi ne vrem salariile, că pentru ele muncim, nu vrem să fim premiați cu niște bani care la un moment dat se vor tăia, că se vor tăia primele din tot sistemul bugetar.
ACTUALIZARE: La Palatul Victoria este şi o şedinţă a liderilor Coaliţiei începută cu cîteva zeci de minute în urmă, iar de la această oră premierul Nicolae Ciucă a chemat liderii sindicali la noi negocieri. Aseară guvernul a venit cu o ofertă mai bună, în încercarea de a opri greva. A mai adăugat încă 1.500 de lei la propunerea anterioară, astfel că profesorii ar urma să primească două prime de 2.000 de lei în iunie şi în octombrie. Dar se pare că deja mulţi dintre protestatatari resping oferta. Centralizarea răspunsurilor de la sindicaliştii din ţară ar urma să fie făcută în jur de ora 16. Până atunci profesorii vor să mergă în marş şi la Cotoroceni, unde au solicitat, după amiază, o întîlnire cu preşedintele Klaus Iohannis.
ACTUALIZARE: La Drobeta Turnu Severin protestează aproximativ 350 de profesori și elevi, transmite corespondentul Mihai Bădescu.
VIDEO: Mihai Bădescu.
ACTUALIZARE: Câteva sute de angajati din învățământ pichetează, astăzi, sediul Prefecturii Galați, actiune organizată de Sindicatul din Învățământul Preuniversitar.
FOTO : Maria Măndiță.
VIDEO: Maria Măndiță.
---Știrea inițială---
Cadrele didactice protestează marți în București, în timp ce guvernul a venit cu o nouă ofertă, mai bună, iar premierul Nicolae Ciucă a chemat din nou liderii sindicali la negocieri peste o oră.
Aproape 2.000 de profesori s-au adunat deja în Piața Victoriei, unde sindicatele așteaptă peste 20.000 de oameni. Este acolo și reporterul Radio România Actualități, Felicia Mocanu, care vine cu detalii.
Președintele Federației din Învățământ, Marius Nistor, a confirmat cu puțin timp urmă că premierul Nicolae Ciucă a invitat la o nouă rundă de discuții sindicatele la guvern fix peste o oră, însă Marius Nistor a pus că, citez, ”nu știm la ce să ne așteptăm după această discuție” și totuși speră că într-un final lucrurile vor intra pe făgașul normal și că vor primi ceea ce ei au cerut, sindicatele și profesorii au cerut în urmă cu câteva zile.
Reamintim că suntem deja în a șaptea zi de grevă, grevă ce a început pe 22 mai, grevă la care participă 150.000 de profesori și 70.000 de persoane din învățământul auxiliar.
Până acum sindicatele au respins ofera venită din partea guvernului, inclusiv după discuțiile de aseară.
Marius Nistor a precizat că azi va da un răspuns dacă va accepta oferta voucherelor de 4.000 lei, împărțite pe două tranșe de plată pe parcursul anului, dar sindicaliștii cer ca personalul din învățământ, cel care este debutant să aibă un salariu de 3.000 lei, iar pentru cei din învățământ profesorii cu mai multă vechime să aibă un salariu mărit cu 25%.
Aici, în Piața Victoriei, traficul este restricționat pe Șoseaua Kisselef, deoarece aici staționează mai multe autocare cu protestatari care au venit din țară și urmează, în funcție de ce se întâmplă peste o oră la guvern, protestatarii să se îndrepte către Palatul Cotroceni și existe eventual acea discuție cu președintele României, Klaus Iohannis, pe care sindicaliștii au solicitat-o ieri.
FOTO: Câteva sute de angajați din învățământ pichetează, astăzi, sediul Prefecturii Galați, acțiune organizată de Sindicatul din Învățământul Preuniversitar. Sursa: Maria Măndiță.