"Grevă generală" în administraţie şi învăţământ
Federaţiile sindicale din învăţământ spun că vor face grevă pe 22 aprilie şi vor boicota examenele de la sfârşitul anului şcolar. Pe 5 mai este anunţată grevă şi în administraţia locală.
Articol de Sorin Solomon, 14 Aprilie 2010, 14:57
Federaţiile sindicale din învăţământ au decis să nu încheie situaţia şcolară, să boicoteze examenele de la sfârşit de an şcolar şi să declanşeze greva pe 22 aprilie, timp de o zi, o a doua grevă fiind programată în prima decadă a lunii iunie.
Federaţiile recomandă membrilor de sindicat să nu participe pe 19 aprilie, la testarea competenţelor digitale, din cadrul examenelor de bacalaureat şi să nu treacă notele în cataloage, în continuare.
Sindicaliştii se declară nemulţumiţi de hotărârea de reducere a 15 mii de posturi, în învăţământul preuniversitar, începând cu întâi septembrie, nerespectarea legii privind majorarea salariilor cu 33 la sută, eliminarea sporurilor, şi blocarea posturilor didactice şi nedidiactice şi a concursurilor de promovare în învăţământul superior
Grevă şi în administraţia publică locală
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Valer Suciu, a declarat că Biroul Executiv al Federaţiei a decis pichetarea Guvernului în 30 aprilie şi declanşarea grevei generale în 5 mai.
Principala nemulţumire a sindicaliştilor este legată de diminuarea veniturilor.
Valer Suciu a spus că Biroul Executiv al FNSA a decis, miercuri, reluarea acţiunilor de protest în 30 aprilie cu pichetarea Guvernului de către 500 până la 1.000 de sindicalişti.
Aceasta va fi urmată de declanşarea grevei generale în administraţia publică locală începând cu 5 mai, pe o perioadă care urmează să fie stabilită la sfârşitul lunii aprilie, într-o şedinţă a Biroului Federal al FNSA.
Suciu a afirmat că principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor din administraţia publică sunt legate de reducerea "drastică" a veniturilor faţă de luna decembrie a anului trecut şi nerespectarea contractului colectiv de muncă şi a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile care statuează legalitatea drepturilor prevăzute în aceste contracte.
"La ora actuală, Guvernul, prin Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, încearcă şi a reuşit să diminueze drastic veniturile angajaţilor din administraţia publică locală neluând în seamă contractele colective de muncă, hotărârile judecătoreşti definitive şi executorii legate de aceste contracte, hotărârile consiliilor locale şi ale celor judeţene. Practic nu se mai respectă legea în ţara asta", a adăugat Valer Suciu.