Greva generală din învăţământ dezorganizează şcolile
Şcoli cu uşile închise cu afişe mari lipite bine, care anunţă greva generală - este ceea ce au găsit mulţi părinţi de dimineaţă atunci cînd au vrut să-şi ducă copiii la cursuri.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Mai 2023, 10:44
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Şcoli cu uşile închise cu afişe mari lipite bine, care anunţă greva generală - este ceea ce au găsit mulţi părinţi de dimineaţă atunci cînd au vrut să-şi ducă copiii la cursuri. Nu au fost anunţaţi de vineri, pentru că unele unităţi de învăţământ abia acum se organizează.
Aşa pare că a fost situaţia la şcoala 113 din Bucureşti, unde a fost reporterul Radio România Actualităţi, Diana Surdu. Pe o latură a şcolii câteva zeci de părinţi stăteau cu copiii de mână în aşteptarea unui profesor care să-i preia pe elevi, pentru că unele clase fac ore, altele nu: ”Vă văd în lateralul școlii cu copiii, cu colegii fetiței dvs. Ce vi s-a spus că se întâmplă astăzi? Fac ore totuși?
-: Așteptăm să vină cadrul didactic să preia copiii. Cei mici de clasa a III-a, așa ni s-a comunicat, vor face ore.
Reporter: Aveți și copil mai mare, de clasa a V-a?
-: La gimnaziu, da, nu vor face ore.
Reporter: Te văd aici că aștepți învățătoarea să te ia în şcoală? Ştii că e grevă astăzi, nu?
-: Da.
Reporter: Te bucuri că ai venit la școală sau preferai să stai acasă?
-: Mă bucur pentru că pot să mai vorbesc cu colegii până în vacanță.
Reporter: Sunteți mamă de copil în școala generală.
-: Da.
Reporter: În ce clasă este fetiță și ce v-au anunțat profesorii să faceți astăzi?
-: Fetița este clasa a VIII-a și am fost anunțați de către doamna dirigintă și doamna directoare că, fiind o școală de stat, se vor supune regulii generale. Ca atare, astăzi, copiii nu vor merge la școală, nu vor participa la ore. Sunt foarte îngrijorată, mai ales că, sincer, cheltuim destui bani pe meditații începând cu clasa a VII-a, tocmai ca ai noștri copii să fie pregătiți la final de clasa a VIII-a, iar la final de clasa a VIII-a - surpriză! - profesorii fac grevă.”
Reporterul Radio România Actualități, Diana Surdu, nu a reușit să vorbească şi cu directorul şcolii. A fost refuzată pentru că ar fi fost în discuţii cu comitetul de grevă.
Alte unităţi de învăţământ s-au organizat mai bine şi au reuşit să nu pună părinţii şi copiii pe drumuri degeaba. La Şcoala 190, din sectorul 4, profesorii diriginţi au folosit canalele de comunicare cu părinţii stabilite în pandemie, spune Claudia Postu. Este profesor de istorie la şcoala 190, unde majoritatea cadrelor didactice au intrat în grevă, dar aproximativ 30 nu au aderat la forma de protest.
Claudia Postu: ”În cazul nostru a existat o comunicare permanentă cu părinţii, iar noi, ca şi diriginţi, am comunicat situaţia şi am reproprogramat activităţile astfel încât să le lipim activităţile celor care nu erau în grevă. Nu am lăsat niciun gol, deci nu o să vedeţi niciun copil rătăcit la noi în şcoală, pentru că noi asta facem şi de week-end-ul trecut. Şi tot am aşteptat rezultatul de aseară, după negocieri, când, dacă se lua o hotărâre favorabilă nouă, evident că reconfiguram absolut tot ce stabilisem până aseară. Dar, din păcate, nu s-a ajuns la nimic, că ceea ce s-a discutat a fost un mare nimic.”