Greva din educație continuă, iar pentru astăzi a fost anunțat un mare miting
Sunt așteptați peste 20.000 de profesori din toată țara și chiar și în școlile unde s-au mai făcut până acum ore, elevii au fost anunțați să stea acasă.
Articol de Ancuţa Cocoroveanu, 30 Mai 2023, 08:03
Greva continuă, iar marți a fost anunțat un mare miting, care va începe la ora 11:00 în Piața Victoriei.
Sunt așteptați peste 20.000 de profesori din toată țara și chiar și în școlile unde s-au mai făcut până acum ore, elevii au fost anunțați să stea acasă.
În același timp, cele trei federații sindicale din învățământ îi cer președintelui Iohannis să le primească la discuții după-amiază, iar greva din învățământ, dacă nu se va încheia curând, ar putea prelungi anul școlar. Chiar și așa, ministrul educației dă asigurări că toți elevii își vor da examenele.
Reporterul Radio România Actualități, Ancuța Cocoroveanu, a urmărit negocierile de luni de la Ministerul Muncii cu sindicatele din educație.
La Ministerul Muncii sindicatele din învățământ au venit cu o nouă propunere. Ei vor garanția ca de la 1 ianuarie 2024, în noua grilă de salarizare, baza de calcul să pornească de la salariul mediu net pe economie, în valoare de 4.554 lei.
Vor o mărire salarială și anul acesta, și anume salarizarea profesorilor să pornească de la 3.000 lei, nu de la 2.500 lei, cum este în acest moment, după cum explică liderul sindical Simion Hăncescu.
Simion Hăncescu: Găsirea unei soluții în așa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului și, cel mai important lucru, să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariu cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.
Sindicatele au făcut această propunere în discuție cu ministrul muncii, Marius Budăi, care le-a spus că nu el este cel care va decide acceptarea acestei propuneri.
Marius Budăi: Din punct de vedere legal, am dat în studiu această problemă, să vedem dacă avem cum acoperi legal această chestiune.
Reporter: Discuțiile dintre sindicate și membrii guvernului nu au dus la nicio concluzie până acum, însă ministrul educației, Ligia Deca, spune că nu va exista elev fără situație încheiată și fără posibilitatea să dea examenele dacă se află în clasa a VIII-a sau a XII-a.
Ligia Deca: Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a și clasa a XIII-a, în cazul învățământului seral este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen în așa fel încât toți copiii să aibă situația școlară încheiată. Chiar aș vrea să subliniez acest lucru, niciun elev nu va rămâne cu situația școlară neîncheiată. Niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără posibilitatea de a susține examenul, fie evaluarea națională, fie examenul de bacalaureat.