Greva de avertisment de la metrou s-a încheiat
Articol de Radiojurnal, 15 Noiembrie 2018, 08:56
Sindicatul de la metrou a anunţat ca face grevă de avertisment pentru că administraţia nu este de acord cu măririle de salarii cerute.
Ministrul transporturilor afirmă, însă, că greva nu este pentru bunăstarea muncitorilor, ci pentru conservarea privilegiilor pe care le au comercianţii din staţii.
Sindicaliştii de la metrou cer ca salariile angajaţilor să fie majorate cu 42% şi avertizează că dacă acest lucru nu se va întâmpla, de luni, garniturile nu vor circula decât după ora 16:00.
Ion Rădoi, lider de sindicat: După greva de avertisment, de două ore, urmează greva generală pe termen nelimitat, între orele 4:00 - 16:00, pentru că în fiecare zi suntem obligaţi să asigurăm o treime din program, începând de luni, cu siguranţă.
Directorul general al Metrorex, Dumitru Şodolescu, a anunţat că mărirea salarială nu poate fi mai mare de 18 procente.
La rândul său, ministrul transporturilor, Lucian Şova, a afirmat, într-o declaraţie de presă, că sindicatul de la metrou doreşte de fapt conservarea privilegiilor pe care le au comercianţii din staţiile de metrou de mai bine de 15 ani. El a mai spus că în fiecare an angajaţii Metrorex au primit măriri de salarii - doar cea de anul trecut fiind de 21 de procente - şi avertizează că respectarea cerinţelor sindicatului ar duce la scumpirea călătoriei.
Lucian Şova: Astăzi, o călătorie costă 2,5 lei. Dacă noi vom accepta creşterea de 42% la salarii, aceasta nu va putea fi dusă decât în costurile biletului de călătorie. Suntem supuşi unei presiuni sindicale care trebuie, în viziunea celor care ameninţă cu greva, să conducă la creşterea preţului la biletul de metrou la 4 lei o călătorie, 8 lei două călătorii.
Aproximativ 700 de mii de persoane folosesc zilnic metroul, iar ultima grevă generală a angajaţilor Metrorex a avut loc în 2009.