Greva de avertisment a funcţionarilor publici s-a încheiat
Funcţionarii publici s-au reîntors la muncă după două ore de grevă.
Articol de Sorin Solomon, 02 Februarie 2010, 11:31
Greva de avertisment în care s-au aflat funcţionarii publici din ţară timp de două ore, s-a încheiat, la ora 10.30.
Aproximativ 45.000 de funcţionari publici din primării, consilii judeţene şi locale, administraţii financiare, poliţie comunitară au întrerupt activitatea la ora 8.30, pentru două ore, nemulţumiţi de diminuarea salariilor şi de disponibilizările preconizate.
Afişe cu anunţul privind greva de avertisment a funcţionarilor publici şi motivele acestui protest au fost puse la toate instituţiile care au oprit activitatea.
Programul de protest prevede pichetarea, în 9 februarie, a sediiilor ministerele Muncii şi al Internelor şi grevă generală pe termen nelimitat, în 12 februarie, dacă sindicaliştii nu vor ajunge până atunci la un acord cu autorităţile.
Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Romel Neagu, a declarat, la terminarea grevei de avertisment, că dacă guvernanţii nu ţin cont de protestul de astăzi, sindicaliştii sunt gata să-şi radicalizeze acţiunile, asta înseamnă grevă generală, pe termen nelimitat, din 12 februarie.
Conflictul la nivel naţional a fost declanşat din cauza scăderii severe a drepturilor salariale, a anunţatelor disponibilizări.
Legea salarizării unitare şi neacordarea tichetelor de masă sunt contestate de funcţionarii publici.
Funcţionarii publici solicită măsuri urgente de creştere a retribuţiilor mici în vederea reducerii diferenţelor salariale.
Reprezentanţii funcţionarilor susţin că noua Lege a salarizării, aşa cum urmează să se aplice, menţine diferenţe mari între retribuţii.
Atât Legea cât şi Ordonanţa de Urgenţă 114/2009, prin care se suspendă acordarea tichetelor de masă, cadou sau de vacanţă, duc la reduceri ale veniturilor salariale în administraţia publică locală, afirmă sindicaliştii.
Reprezentanţii sindicatelor mai cer păstrarea locurilor de muncă şi respectarea dreptului autorităţilor locale de a-şi stabili necesarul de personal şi de a acorda suplimente salariale din venituri proprii.
Sindicaliştii mai solicită şi anularea ordinului care subordonează autorităţile locale unor structuri ale administraţiei centrale.