Grădinile Ambasadei Franţei în România, deschise publicului larg
Vizitatorii au putut, astfel, să redescopere arta amenajării peisagistice, în compania unui inginer horticol.
Articol de Adriana Turea, 08 Iunie 2019, 16:33
Grădinile Ambasadei Franţei în România au fost deschise astăzi publicului larg în premieră.
Vizitatorii au putut, astfel, să redescopere arta amenajării peisagistice, în compania unui inginer horticol. Reporterul nostru Adriana Turea a cules impresii.
-: Este inedit. Am venit prima oară pe teritoriu într-un stat străin în ţara noastră. E plăcut, este curat.
Reporter: Ce v-a plăcut, grădina din faţă sau grădina aceasta, unde spun ei că e pentru relaxare?
-: Cred că se îmbină lucrările amândouă. Aici probabil că sunt şi dineurile oficiale sau ce se mai întâmplă. În faţă iar e plăcut, te primeşte cu plăcere grădina.
-: Am studiat în Franţa şi am venit din curiozitate. M-a impresionat foarte mult grădina din spate. Este o îmbinare perfectă de plante. Ne spunea doamna horticultor că e oarecum un aspect care trebuie să pară neîngrijit, dar este foarte îngrijit şi faptul că plantele înfloresc încontinuu şi sunt sezoniere.
Cristache Ileana, inginer horticultor: Plantele sunt diverse. Eu le-am estimat cam la 100 de specii, pentru că sunt plante care decorează permanent, avem pentru fiecare sezon decorare prin colorit şi prin forme. Există în grădină şi plante aromatice, care în primă fază au fost destinate consumului în bucătăria reşedinţei; avem salvie, rozmarin, cimbrişor.
Reporter: De ce aţi combinat florile ornamentale cu cele aromatice?
Cristache Ileana: Datorită spaţiului limitat, s-a dorit cumva integrarea lor şi în scop ornamental, dar şi pentru scopul utilitar.
Realizator: Evenimentul de la Bucureşti denumit "Rendez-vous au jardin", întâlnire în grădină, a fost organizat la iniţiativa Ministerului francez al Culturii, care şi-a propus să sensibilizeze vizitatorii în ceea ce priveşte crearea, protejarea, conservarea, întreţinerea şi restaurarea grădinilor.