Gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Friptura de miel a devenit felul principal nelipsit de pe masa credincioşilor. Tradiţia mielului de Paşte are rădăcini atât în Vechiul, dar şi în Noul Testament.
Articol de Adriana Turea, 19 Aprilie 2014, 09:39
Friptura de miel a devenit felul principal nelipsit de pe masa de sărbători a credincioşilor, alături de pască şi ouăle roşii.
Tradiţia mielului de Paşte are rădăcini atât în Vechiul, dar şi în Noul Testament, după cum spune părintele Petru Berbenţia, protopopul Reşiţei.
"Ideea porneşte din Sfânta Scriptură, din Vechiul Testament. Evreii au fost duşi în robie în Egipt. Au fost anunţaţi de Dumnezeu că vor putea să părăsească Egiptul. Au fost sfătuiţi de către Dumnezeu să taie un miel, cu sângele mielului să ungă tocul uşilor caselor în care ei locuiau, iar carnea să o frigă şi pregătiţi de drum să o mănânce într-o singură noapte.
"Coroborând datele Vechiului Testament cu ideea că Hristos este Mielul lui Dumnezeu ce ridică păcatele lumii ne dă dreptul să consumăm carne de miel" a spus Petru Berbenţia.
Medicii recomandă consumul moderat de carne
Ca în fiecare an, medicii avertizează cu privire la excesele alimentare din perioada sărbătorilor.
Specialiştii recomandă consumul moderat de mâncăruri grele, mai ales celor care au ţinut post sau au diverse afecţiuni.
Medicii ne recomandă să consumăm carnea de miel împreună cu cât mai multe legume pentru o digestie mai bună.
"Dacă se vor consuma alimente bogate în proteine, în lipide, în glucide, acestea trebuie în aşa fel împărţite încât să se mănânce la mai multe mese din timpul unei zile, nu toate odată la o masă. Doar cei care sunt foarte sănătoşi pot consuma fără grijă carnea de miel" a spus managerul serviciului de ambulanţă Bucureşti-Ilfov, doctor Alice Grasu.
Ea recomandă să se consume maxim două ouă pe zi.
Dacă masa a fost bogată în carne, ouă, maioneză şi s-a terminat cu o felie de cozonac, atunci ar fi bine ca la două ore după masă să se consume fructe proaspete.