"GFR ar putea cere daune" dacă guvernul blocheză privatizarea
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că în situaţia în care guvernul nu continuă procedura de privatizare a CFR Marfă din vina sa, GFR va cere daune "cu certitudine".
Articol de Sorin Solomon, 05 August 2013, 15:50
Dacă Guvernul nu continuă procedura în cazul CFR Marfă, cu certitudine GFR va cere daune, a declarat preşedintele României.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că în situaţia în care guvernul nu continuă procedura de privatizare a CFR Marfă din vina sa, GFR va cere daune "cu certitudine".
"În condiţiile în care Guvernul nu continuă procedura din cauza lui, nu din alte cauze, peste ceva timp cu certitudine GFR va cere daune Guvernului României, nu numai că nu va pierde garanţia, dar va câştiga probabil destule milioane de euro ca daune, pentru că Guvernul nu a dus la îndeplinire procedura după ce a declarat câştigătorul şi aceşti bani se vor plăti din bani publici", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.
Traian Băsescu a subliniat că "litigiul" va fi în defavoarea statului român şi că dacă el ar fi prim-ministru ar accelera la maxim procedurile.
Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat sceptic că omul de afaceri Gruia Stoica va găsi banii pentru privatizarea CFR Marfă.
"Şi acum sunt sceptic că va găsi banii, însă blocarea procesului de către Guvern îi va da dl. Stoica toate motivele să spună: Păi, fraţilor dacă îmi semnaţi contractul în cele 60 de zile care mi-ar fi rămas, că mai avea 30 de zile să mai depună 10,2 milioane, încă 30 de zile ca să depună diferenţa de 181 de milioane, omul oricât ar căuta, dacă nu are contractul în mână semnat nu-l ia în seamă nicio bancă în mod serios.
"Dincolo de faptul cunoscut că ar avea probleme, dar guvernul îi creează condiţii să arate că nu avea cum să facă rost de bani pentru că nu are contractul. Aici este eroarea care, după părerea mea, o face guvernul", a spus şeful statului.
GFR se află în discuţii avansate cu bănci pentru finanţarea achiziţiei CFR Marfă
Grupul Grampet - GFR, câştigătorul licitaţiei privind vânzarea CFR Marfă, este în discuţii avansate cu instituţii financiare internaţionale care se află în top 5 mondial, pentru a finanţa această achiziţie, potrivit unui comunicat al grupului.
Reprezentanţii GFR dezmint informaţiile potrivit cărora compania sau acţionarul principal, Gruia Stoica, ar avea probleme financiare.
"'Precizăm că: I) Nu avem probleme de bonitate, ci, din contră, ne aflăm în discuţii avansate cu instituţii financiare internaţionale care se află în top 5 mondial, în vederea finanţării pentru CFR Marfă; II) Avem achitate la zi toate impozitele şi taxele datorate bugetului de stat, iar GFR-Grampet nu are vreo restricţie impusă asupra conturilor; III) Acţionarul principal Gruia Stoica nu face obiectul niciunui dosar penal aflat în derulare; IV) Toate afacerile dezvoltate de GFR-Grampet de-a lungul a 13 ani de creştere continuă şi solidă au fost şi sunt făcute în deplină transparenţă şi conform legilor ţării, iar peste 90% din contractele noastre se derulează cu operatori private şi nu cu statul român", se arată în comunicat.
Oficialii companiei amintesc faptul că, dacă ar fi existat probleme sau riscuri, acestea ar fi fost aduse la cunoştinţa instituţiilor abilitate, care nu ar fi permis companiei să ajungă în acest stadiu evaluat al procesului de privatizare.
În comunicat se mai arată că GFR este ţinta unui atac coordonat din partea unei grupări de interese economice şi mediatice, cu scopul de a anula privatizarea CFR Marfă.