Gestionarea eficientă a deşeurilor reprezintă o preocupare tot mai mare a societăţii
Gestionarea eficientă a deşeurilor reprezintă o preocupare tot mai mare a societăţii, iar utilizarea corectă a coşurilor pentru selectat deşeuri este esenţială pentru a menţine un mediu curat şi sănătos.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Februarie 2024, 18:01
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Gestionarea eficientă a deşeurilor reprezintă o preocupare tot mai mare a societăţii, iar utilizarea corectă a coşurilor pentru selectat deşeuri este esenţială pentru a menţine un mediu curat şi sănătos. Ministerul Mediului vrea să cumpere aproape 600 de containere care să fie montate în tot atâtea centre de colectare cu aport voluntar, din localităţi aparţinând tuturor judeţelor. Centrele vor deservi comunităţi de până la 50.000 de locuitori şi vor prelua deşeurile pe care nu le ridică firmele de salubritate. În judeţul Vrancea, colectarea deşeurilor reciclabile reprezintă o problemă. Comisarii Gărzii de Mediu au amendat cu 160.000 de lei doi agenţi economici, în urma unor controale inopinate la două depozite de profil.
Reporter: Gabriel Sava: ”Cei doi agenţi economici care au fost sancţionaţi funcţionează în comuna Slobozia Bradului şi nu este pentru prima dată când comisarii de mediu au descoperit probleme.
Aurel Cristian, comisar şef al Gărzii de Mediu Vrancea: ”Una care funcţiona complet fără autorizaţie şi care a luat o amendă de 60.000 lei pe o activitate de colectare deşeuri, alta care avea o autorizaţie, dar nu a respectat condiţiile de autorizare.”
De altfel, de-a lungul timpului, în zona Slobozia Bradului au fost sesizate probleme ca urmare a incendierii unor componente care provin de la dezmembrarea autovehiculelor. De puţine ori, autorităţile au şi descoperit cine sunt vinovaţii.
Aurel Cristian: ”Deşeuri care provin aproape în exclusivitate din demontarea părţilor de plastic, cauciuc de la dezmembrările de maşini, vehicule uzate, o acţiune semilegală. Sunt tehnici utilizate, cam greu pentru noi, Garda de Mediu şi comisari de mediu, să probăm.”
Şi autoritatea locală a fost amendată în anii trecuţi, printre altele, pentru că nu a luat măsuri pentru a împiedica astfel de practici şi pentru că au fost descoperite depozite ilegale de astfel de deşeuri care pun în pericol calitatea solului, a apelor, iar, prin ardere, a aerului.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/