Gestionarea deşeurilor "trebuie rezolvată rapid"
Garda de Mediu avertizează instituţiile publice ca până la sfârşitul săptămânii viitoare să îşi pună la punct sistemul de colectare selectivă a deşeurilor.
Articol de Alexandra Olteanu, 29 Iulie 2010, 16:39
Garda Naţională de Mediu atrage atenţia instituţiilor publice că până la sfârşitul săptămânii viitoare trebuie să-şi pună la punct sistemul de colectare selectivă a deşeurilor, potrivit unei legi adoptate recent.
Garda de mediu a crescut consistent numărul de controale pe care le desfăşoară la nivel naţional şi a aplicat în prima jumătate a acestui an amenzi cu un cuantum dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Peste 30 de milioane de lei au fost amenzile acordate diferitelor insituţii şi societăţi comerciale în 2010, în câteva zeci de cazuri ajungându-se chiar până la suspendarea activităţii.
În ceea ce priveşte procesul de închidere a depozitelor de deşeuri neconforme, România nu a reuşit să-şi respecte angajamentul de a rezolva această problemă până la sfârşitul lunii în curs.
La acest moment mai trebuie suspendată activitatea la trei din cele 26 de gropi aflate pe lista întârzierilor.
Preşedintele Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, a reamintit că pe 6 august, intră efectiv în vigoare legea care impune instituţiilor publice să colecteze selectiv deşeurile, astfel că până atunci trebuie să ia legătura cu operatorul de colectare şi să pună la dispoziţie containere diferite pentru fiecare tip de deşeu.
Silvian Ionescu a precizat că cetăţenii pot sesiza Garda de Mediu pentru orice încălcare a legii în acest domeniu. Instituţia dă asigurări care au un grad foarte ridicat de răspuns la petiţii, ca şi de colectare a amenzilor pe care le aplică, de peste 90%.
În Uniunea Europeană, România are una dintre cele mai mari probleme în gestionarea deşeurilor.
Declaraţia a fost făcută la Buzău, de ministrul mediului, Laszlo Borbely, care a adăugat că în acest moment şase judeţe din România funcţionează în ilegalitate în acest domeniu.
Demnitarul a precizat că, până la sfârşitul acestui an, autorităţile vor încerca să remedieze problema în judeţele Teleorman şi Satu-Mare.