Gerul afectează aproape toată ţara
Judeţele Constanţa şi Tulcea sunt sub atenţionare cod galben de viscol până sâmbătă la ora 10.00. Până în prezent patru persoane au decedat în urma fenomenelor meteorologice extreme.
Articol de Răzvan Stancu, 27 Ianuarie 2012, 19:28
Vineri noapte vor fi temperaturi între -19 şi -9 grade Celsius, mai coborâte în depresiuni spre -23 de grade, dar şi uşor mai ridicate în regiunile vestice, iar sâmbătă maximele termice nu vor depăşi 0 grade, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Judeţele Constanţa şi Tulcea sunt sub atenţionare cod galben de viscol până sâmbătă la ora 10.00, meteorologii anunţând că în aceste zone vântul va avea intensificări cu viteze de până la 60 de kilometri pe oră, troienind zăpada.
Inspecţia Muncii anunţă că în perioadele cu temperaturi de sub -20 grade Celsius angajatorii trebuie să asigure condiţii minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber şi anume: să distribuie jumătate de litru de ceai fierbinte de persoană, să acorde pauze în spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător şi să ofere echipament individual de protecţie.
În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu cei aleşi ai salariaţilor, măsuri pentru reducerea duratei zilei de lucru sau pentru întreruperea lucrului.
În ce priveşte măsurile pe care trebuie să le luăm fiecare dintre noi, în condiţii de ger, esenţiale sunt protecţia corpului şi alimentaţia spune managerul Serviciului de Ambulanţă, Alice Grasu.
"Cei care pot avea probleme din cauza frigului trebuie să se îmbrace foarte bine, să evite deplasările pe distanţe mari în frig, mai ales copiii mici, persoanele de vârsta a treia, persoanele cu afecţiuni cronice, persoanele cu afecţiuni locomotorii. Dacă totuşi se deplasează, să se îmbrace adecvat, îmbrăcăminte călduroasă, impermeabilă, să-şi protejeze cu grijă extremităţile, ciorapi de lână pentru picioare, mănuşi, fular, căciulă, încălţămintea trebuie să aibă talpă antiderapantă.
"Atenţie, carosabilul va îngheţa şi riscul de cădere prin alunecare este foarte mare. De asemenea, trebuie să se alimenteze corespunzător, de data aceasta alimentaţia trebuie să fie bogată în proteine, carne, lactate, să fie asortate cu fructe şi legume proaspete. De asemenea, să consume multe lichide, de preferinţă lichide calde, ceai, lapte, pentru a se încălzi", a spus Alice Grasu.
Potrivit managerului Serviciului de Ambulanţă, vineri seară serviciul de ambulanţă, împreună cu celelalte servicii de urgenţă, vor ajuta persoanele fără adăpost să ajungă în adăposturi special amenajate.
Astfel, aceştia sunt rugaţi să meargă la cel mai apropiat spital, la Camera de Gardă, de unde ambulanţele de transport îi vor duce la adăpost.
Autostrăzi şi drumuri naţionale, redeschise
Autostrada A1, care leagă capitala de Piteşti, este din nou deschisă circulaţiei, în ambele sensuri de mers, pentru toate categoriile de vehicule.
Se poate circula şi pe Autostrada Soarelui A2, doar pe sectorul Cernavodă-Feteşti, precum şi pe centura Bucureştiului între intersecţia cu Autostrada A2 Bucureşti-Cernavodă şi DN1A Mogoşoaia.
Drumul Naţional 5 Bucureşti-Giurgiu a fost redeschis circulaţiei rutiere în timpul după-amiezii, dar traficul autocamioanelor de marfă prin punctele de trecere a frontierei româno-bulgare Giurgiu şi Zimnicea este în continuare restricţionat, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din Bulgaria. Punctul de trecere a frontierei Bechet-Oreahovo, care leagă România de Bulgaria, a fost deschis doar pentru autovehiculele cu gabaritul mai mic de 10 tone şi pentru călători.
Traficul în Vama Calafat se desfăşoară în condiţii normale. Mai mult de 30 de sectoare de drumuri naţionale sunt în continuare blocate, iar porturile Constanţa, Basarabi, Medgidia, Midia şi Mangalia şi Bara Sulina sunt închise. 40 de trenuri au înregistrat întârzieri, media întârzierilor fiind de 185 de minute, din cauza viscolului şi a ninsorii.
Patru persoane au decedat în urma fenomenelor meteorologice
Pînă vineri patru persoane şi-au pierdut viaţa din cauze corelate cu vremea, în Dâmboviţa, Giurgiu, Brăila şi Tulcea, a declarat subsecretarul de stat în ministerul sănătăţii, Raed Arafat.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a intervenit cu 2.000 de angajaţi şi cu 700 de mijloace de intervenţie pentru ajutarea persoanelor blocate din cauza ninsorilor şi a viscolului şi degajarea drumurilor, 211 persoane fiind încă blocate la Urziceni, zonă unde se ajunge dificil, a declarat vineri seară secretarul de stat din MAI Mihai Capră.
Subsecretarul de stat în ministerul sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că 28 de persoane au fost evacuate cu cinci elicoptere ale MAI, din care cinci dedicate acordării de servicii SMURD.
Dintre cele 28 de persoane, 14 trebuiau să ajungă la şedinţe de dializă, unii fiind deja întârziaţi de două zile, ceea ce le punea viaţa în pericol, iar restul erau lăuze şi cu bebeluşii lor, un nou-născut în stop cardiorespirator, resuscitat şi transportat la Bucureşti, o persoană în şoc septic şi alta cu hemoragie digestivă superioară.
Peste 90.000 de apeluri de urgenţă au fost recepţionate la Serviciul 112, în perioada de valabilitate a codului portocaliu, dintre care mai mult de 4.200 au fost legate de condiţiile meteorologice extreme, potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.