Germania va intra în "lockdown limitat"
Angela Merkel a respins criticile aduse măsurilor stabilite pentru reducerea infectărilor, argumentând că situația riscă să scape de sub control.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 29 Octombrie 2020, 06:26
Șefa executivului german, Angela Merkel, a convenit cu responsabilii landurilor federale instituirea unui așa-numit lockdown limitat, în paralel cu înăsprirea regulilor existente. "Avem nevoie de un efort național" - a declarat cancelarul Merkel după întâlnirile cu liderii landurilor federale.
Aceasta a respins criticile aduse măsurilor stabilite pentru reducerea infectărilor, argumentând că situația riscă să scape de sub control. Din Germania, explică Vlad Drăghicescu.
Reporter: Ritmul de răspândire a virusului este deosebit de ridicat. "Dacă rata infecției rămâne la acest nivel, vom ajunge la limitele sistemului în câteva săptămâni"- a spus cancelarul Angela Merkel cu puțin timp în urmă, la Berlin, la conferința de presă ce a urmat reuniunii de criză cu liderii landurilor federale. "Trebuie să acționăm chiar acum pentru evitarea unei urgențe naționale acute de sănătate. Sunt măsuri împovărătoare, a recunoscut Angela Merkel, subliniind că acestea au drept obiectiv restabilirea în mare parte a vieții publice în Germania, în luna decembrie. Noile măsuri vor intra în vigoare începând de luni, 2 noiembrie, cu două zile mai devreme decât se preconizase anterior, fiind valabile până la finele lunii.
Este vorba de fapt despre un așa-numit "lockdown light", anticipat de analiștii marilor cotidiene germane cu acces la surse din anturajul guvernamental. Așadar, măsuri cu intensitate mai scăzută decât cele aplicate în primăvară. "Este mai bine să rupem valul acum, pentru a ține situația sub control din nou spre Crăciun" - a precizat și ministrul sănătății federal, Jens Spahn, el însuși infectat cu virusul. Angela Merkel va informa liderii grupurilor parlamentare în legătură cu rezoluțiile convenite, urmând ca mâine să susțină o declarație guvernamentală în Bundestag, dedicată situației epidemiologice din țară. Începând de luni, întâlnirile în aer liber sunt permise numai între maximum 10 persoane din două gospodării.
În plus, populației i se cere să se abțină de la călătorii private inutile. De menționat că această cerință se aplică inclusiv vizitării rudelor. Restaurantele și cârciumile vor fi închise pentru vizitatori, însă vor avea permisiunea să vândă mâncare la pachet, la fel cum s-a întâmplat în primăvară. Cantinele, în schimb, rămân deschise, probabil și pentru a evita situații precum cele din primăvară, când cantinele sociale au întâmpinat dificultăți în alimentarea oamenilor nevoiași, dependenți de hrană gratuită. De asemenea, guvernul și landurile au decis interzicerea în mare măsură a evenimentelor în scopuri de divertisment și de petrecere a timpului liber. Meciurile de fotbal se vor putea desfășura, dar fără spectatori. Teatrele, sălile de concerte, operele se închid și ele din 2 noiembrie până la sfârșitul lunii. Înnoptările în hoteluri, cu excepția situațiilor de urgență, vor fi, de asemenea, interzise.
Important de menționat: grădinițele și școlile rămân deschise. Excluderea acestor instituții de pe lista neagră a închiderilor intră în logica evitării unor probleme colaterale, precum imposibilitatea părinților de a munci, de altfel, autoritățile cerând angajatorilor să faciliteze o tranziție către munca de acasă.
Până acum, guvernul Angelei Merkel s-a bucurat de un nivel ridicat de sprijin față de măsurile puse în aplicare pentru stăvilirea pandemiei, iar Germania s-a descurcat relativ bine în comparație cu mulți dintre vecinii săi europeni, însă starea de spirit a publicului s-a schimbat și criticile în rândul populației privind măsurile ordonate de guvern sunt în creștere.
Din opoziție, liberalii avertizează că noile măsuri, culminând cu oprirea din nou a mersului economic, sunt "neconstituționale și inutile". "Scăderea numărului de cazuri, inclusiv cu instrumentul sistării activității economice și sociale, este o sarcină politică urgentă, dar nu cu orice preț" - afirmă și virologii Hendrik Streeck și Jonas Schmidt, precum și șeful Asociației medicilor din sistemul public de sănătate, Andreas Gassen. Gassen a avertizat "că este imposibil să pui întreaga țară săptămâni și luni într-un fel de comă artificială, dacă ții cont de daunele aduse societății, culturii și economiei". Gassen a mai spus că este greșită anunțarea cu mină amenințătoare de scenarii apocaliptice. Ideea nu este să minimalizezi pericolul, ci să încurajezi populația să coopereze; regulile să se bazeze pe solicitări ferme, și nu predominant pe interdicții.
(RS)