Geoparcul Dinozaurilor, atracţie turistică în Haţeg
În geoparc există situri cu resturi de dinozauri pitici de vârstă cretacică, unici în lume.
18 Februarie 2010, 16:46
Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului se constituie într-o arie protejată de interes naţional făcând parte din Reţeaua Europeană a Geoparcurilor şi din Reţeaua Globală sub egida UNESCO.
În geoparc există situri cu resturi de dinozauri de vârstă cretacică, dinozauri pitici, unici în lume.
Geoparcul Dinozaurilor este în atenţia cercetătorilor români şi străini dar şi în vizorul unor braconieri de obiecte paleontologice.
Cercetarea zonei a început la sfârşitul secolului al XIX-lea de către baronul Franz von Nopcsha, dar cercetările sistematice au început după 1977, fiind conduse de către profesorul universitar Dan Grigorescu.
În zonă s-au descoperit 4 specii de dinozauri pitici ierbivori şi alte 4 specii de dinozauri carnivori. Există şi o descoperire uluitoare: o reptile zburătoare unică în lume care a primit numele zonei, Haţegopterix (uriaşul cu aripi din Haţeg), ce are o anvergură a aripilor de la 11 până la 13 metri.
Zonele mai importante din acest geoparc sunt paleofauna reptiliană de la Tuştea, lacul fosilifer cu dinozauri Sânpetru, mlaştina cu plante carnivore de la Peşteana şi Calcarele de la Faţa Fetii.
Zona prezintă un interes universitar şi academic deosebit, dar şi pentru autorităţile locale şi administraţiile publice locale din Ţara Haţegului. În Geoparcul Dinozaurilor se derulează mai multe proiecte în vederea valorificării prin turism a excepţionalului patrimoniu natural, cultural şi ştiinţific.