Geoană: "Măsurile anticriză ale Guvernului nu dau rezultate, trebuie schimbate"
Liderului PSD Mircea Geoană vede aparatul administrativ "extrem de cheltuitor şi extrem de ineficient".
Articol de Ionuţ Dragu, 10 August 2009, 17:23
Preşedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoană, a subliniat luni că este necesară o schimbare de strategie economică, deoarece, aşa cum indică şi evaluarea FMI, este evident că măsurile anticriză şi de stimulare economică ale Guvernului nu dau rezultate. Potrivit lui Geoană, România a suferit o contracţie economică "severă", iar dacă se vor aplica aceleaşi politici riscul ca aceasta să fie mai severă se amplifică, iar în septembrie-octombrie s-ar putea ajunge la o situaţie dramatică.
"În primul rând, este evident că măsurile anticriză şi de stimulare economică nu dau rezultate şi faptul că avem, în acest moment, o contracţie economică atât de severă ne duce la concluzia că, dacă vom continua să aplicăm aceleaşi politici economice, riscul ca această contracţie economică să devină şi mai severă se amplifică", a declarat liderul PSD Mircea Geoană. "Prima concluzie a acestor discuţii cu FMI, ne arată că pachetul anticriză aprobat şi aplicat de Guvern n-a dat rezultate în economia reală şi riscul de a continua cu acelaşi tip de politici economice ne poate conduce în septembrie sau octombrie la o situaţie dramatică. De aceea, concluzia pe care cred că o avem cu toţii este că e nevoie de o schimbare de strategie de politică economică", a afirmat Mircea Geoană.
Acesta a precizat că a propus luni dimineaţă, în şedinţa coaliţiei, finalizarea evaluării referitoare la propunerile PSD de combatere a crizei şi, eventual, prin soluţii şi idei suplimentare să se vină rapid cu un pachet de stimulare a economiei. În ceea ce priveşte conţinutul acordului cu FMI, liderul PSD şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că, la insistenţele negociatorilor social-democraţilor, a fost păstrată creşterea cu 2% a pensiilor începând de la 1 octombrie. Totodată s-a menţinut pensia socială care va ajunge, de la 1 octombrie, 350 de lei, precum şi protejarea locurilor de muncă. "Nu vă ascund faptul că, în acordul cu FMI, exista o propunere iniţială de anulare a creşterii pensiilor cu 2%", a explicat Mircea Geoană.
Pe de altă parte, potrivit lui Geoană, aparatul administrativ este "extrem de cheltuitor şi extrem de ineficient". El s-a pronunţat, totodată, împotriva a ceea ce a numit '"dihonia" care se creează în dezbaterea publică între salariaţii bugetari şi cei din sistemul privat. În opinia sa, păstrarea oricărui loc de muncă în această perioadă de criză este foarte importantă.
Mircea Geoană şi-a mai exprimat satisfacţia faţă de faptul că ministrul pentru IMM-uri, social-democratul Constantin Niţă, a reuşit negocierea eliminării, din ianuarie 2010, a impozitului minim, urmând ca acesta să fie păstrat acolo "unde se potriveşte o astfel de taxă", un exemplu fiind restaurantele.
Cu această ocazie preşedintele PSD a pledat pentru un nou dialog în sistemul bancar şi şi-a exprimat regretul faţă de zona care nu a produs efecte în economie. Aceasta a rămas la transferul de resurse de la Banca Naţională către sectorul bancar, pentru că, a spus el, nu s-a asigurat realizarea creditării în economia reală. Geoană a susţinut că, în pofida unor măsuri specifice ale BNR, "tot Ministerul Finanţelor este cel care se împrumută de la bănci, în timp ce firmele care au nevoie de lichidităţi în perioada de criză nu reuşesc să supravieţuiască".