Generalul Nicolae Ciucă invitat la RRA
De Ziua Armatei României, şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a fost invitat la rubrica Apel Matinal de la RRA.
Articol de Radu Dobriţoiu, 26 Octombrie 2018, 10:37
În fiecare an, de 25 octombrie este Ziua Armatei României, sărbătorită astăzi cu ceremonii la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Capitală. Începând cu ora 11:00, militari din toate categoriile de forţe ale Armatei vor prezenta elemente de tehnică şi echipamentele din dotare. Vor fi organizate ateliere de tir cu arcul şi de instrucţie pentru promovarea carierei militare, Military Boot Camp, standuri de carte, fotografii cu specific militar din actualite sau istorice. De asemenea, astăzi vor avea loc demonstraţii de mânuire a armamentului, spectacole folclorice şi a muzicii de fanfară. Atenţie, accesul publicului la toate aceste manifestări va fi liber. Iar pentru "Apelul Matinalului" de astăzi, Radu Dobriţoiu a stat de vorbă cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.
Radu Dobriţoiu: Domnule general Nicolae Ciucă, Ziua Armatei României în Anul Centenarului Marii Uniri, realizare imposibilă fără sacrificiul ostaşilor români. Ce manifestări sunt pregătite astăzi pentru a aminti de Ziua Armatei României şi de eliberarea ultimei palme de pământ din Transilvania de Nord?
Nicolae Ciucă: Bună dimineaţa! Simbolistica devotamentului, simbolistica a tot ceea ce a însemnat spiritul de sacrificiu, eroismul militarului român, nu poate să fie ruptă de ceea ce a însemnat aceeaşi atitudine şi acelaşi spirit pe care ostaşul român le-a dovedit şi în timpul Primului Război Mondial, iar în an centenar trebuie să începem prin a aduce prinosul nostru de recunoştinţă sacrificiului tuturor soldaţilor români, tuturor eroilor care şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi, astăzi, să putem să trăim în România în deplinătatea graniţelor, independentă, suverană şi să avem posibilitatea să gândim la proiecte viitoare, care să ne permită o dezvoltare în conformitate cu nivelul nostru de ambiţie. Le urăm tuturor veteranilor de război să fie sănătoşi şi să le spunem cu voce tare cât de mult înseamnă dumnealor pentru noi. De altfel, de fiecare dată, atunci când am avut posibilitatea, i-am văzut ca pe o pildă pe care fiecare dintre cei ce poartă uniforma militară trebuie să o ducă mai departe. Atât timp cât vor mai fi printre noi, trebuie să se bucure de tot ceea ce înseamnă partea aceasta de respect, de consideraţie, din tot sufletul nostru, pentru tot ceea ce a reprezentat spiritul ostaşului român de-a lungul timpului. Vreau să transmit urarea mea de "La Mulţi Ani!" tuturor veteranilor din teatrele de operaţii, urarea de "La Mulţi Ani!" şi succes în tot ceea ce fac tuturor militarilor, indiferent unde se găsesc astăzi, în unităţi, în misiuni, în poligoanele de instrucţie, sărbătorind Ziua Armatei.
Nicoale Ciucă: Revenind la întrebarea dumneavoastră, astăzi au loc activităţi în toate garnizoanele din ţară. M-aş opri spre a sublinia trei locaţii unde ne vom desfăşura şi ne vom focaliza atenţia în această zi: Păuliş, lângă Arad, Carei, Satu Mare şi Panteonul Neamului Românesc, Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol Bucureşti.
Radu Dobriţoiu: Profit de acest interviu acordat pentru Radio România Actualităţi de Ziua Armatei pentru a vă întreba, domnule general Nicoale Ciucă, despre parada naţională de 1 Decembrie. Unde se vor desfăşura aceste evenimente?
Nicoale Ciucă: Anul acesta, mai abitir ca oricând, avem nevoie să scoatem în evidenţă tot ceea ce înseamnă implicarea şi relevanţa instituţiei militare în sărbătorirea Zilei Naţionale. La nivel central, avem activităţi care se vor desfăşura în capitală, în Bucureşti, şi, de asemenea, este cât se poate de aşteptat pentru toţi cei care cunosc istoria Marii Uniri să ne îndreptăm şi către Alba Iulia, acolo unde, de asemenea, vor avea loc manifestaţii, inclusiv cele din domeniul militar.
Radu Dobriţoiu: Recent a fost testată deasupra Mării Negre vigilenţa şi capacitatea de reacţie a Armatei României. Cum şi cât de pregătită este Armata României, alături de aliaţi, să susţină securitatea naţională şi securitatea euroatlantică?
Nicoale Ciucă: A fost foarte limpede că avem misiunea de a stabili proiecte şi programe concrete în ceea ce înseamnă întărirea capacităţii de apărare a ţării şi realizarea acelor capabilităţi militare care să ne permită dezvoltarea capacităţii de răspuns la nivel naţional. Nimic nu a fost întâmplător, totul a fost foarte bine agregat, astfel încât să asigurăm tot ceea ce noi ne-am angajat şi tot ceea ce noi ne-am asumat din punct de vedere al capacităţii de apărare şi faptul că România găzduieşte o unitate de integrare NATO. Faptul că România a avut propria iniţiativă pentru constituirea unei divizii multinaţionale, al cărei comandament a parcurs toate etapele de operaţionalizare şi anul acesta a fost declarată capacitatea operaţională finală, precum şi celelalte măsuri şi iniţiative pe care noi le-am propus la masa aliată, referitoare la întărirea prezenţei şi a posturii NATO în regiunea Mării Negre, vin tocmai să răspundă întrebării pe care dvs aţi formulat-o.