Generali trecuţi în rezervă
Preşedintele Traian Băsescu a semnat astăzi decretele de trecere în rezervă a mai multor generali, inclusiv membri din conducerea Statului Major.
28 Noiembrie 2013, 17:31
Preşedintele Traian Băsescu a semnat astăzi decretele de trecere în rezervă a mai multor generali, inclusiv membri din conducerea Statului Major.
Comandantul Statului Major al Armatei, general-locotenent Ştefan Dănilă, este singurul care a rămas în funcţie, trei dintre locţiitorii acestuia fiind trecuţi în rezervă.
Dan Ghica Radu este primul general român care a deţinut o funcţie de comandă într-un teatru de operaţii.
Vârsta de 58 de ani nu i-a mai permis să rămână general activ cu trei stele. Prin decret prezidenţial, a mai primit o stea şi a fost trecut în rezervă.
General-locotenent Valeriu Nicuţ a primit a patra stea, odată cu ieşirea la pensie, şi tot de la comanda Statului Major, a fost trecut în rezervă şi contraamiralul Niculae Vâlsan.
Nume importante se regăsesc pe listă, la finalul decretului prezidenţial: general-maior Avram Cătănici, director al Statului Major; general-maior Maria Lupu, şeful Direcţiei Financiar-Contabile din Ministerul Apărării, dar şi comandantul Universităţii Naţionale de Apărare Carol I, general-locotenent Teodor Frunzeti.
Trecerea în rezervă are la bază aplicarea noului Statut al cadrelor militare, care stabileşte vârsta la care generalii pot fi pensionaţi.
Vârsta de pensionare pentru generali
- general de brigada cu o stea, respectiv general de flotila aeriana cu o stea, pentru cei din arma aviatie, si contraamiral de flotila cu o stea, pentru cei din arma marină – 56 de ani;
- general-maior cu doua stele, respectiv contraamiral cu doua stele, pentru cei din arma marină – 57 de ani;
- general-locotenent cu trei stele, respectiv viceamiral cu trei stele, pentru cei din arma marină – 58 de ani;
- general cu patru stele, respectiv amiral cu patru stele, pentru cei din arma marină – 59 de ani.