Geamie din Constanţa apărată de musulmanii din România
Cultul musulman din România a reuşit să apare o geamie, monument istoric din Constanţa. Ei au câştigat procesul cu societatea care construise un imobil lângă lăcaşul de cult.
09 Noiembrie 2010, 17:29
Reprezentanţii cultului musulman din România au câştigat bătălia cu societatea care a ridicat un bloc lângă Geamia Hunkiar, un monument istoric din 1862.
Muftiul Cultului, Iusuf Murat, a declarat ca Tribunalul Constanţa a anulat autorizaţia emisă de Primăria Constanţa în baza căreia o societate a ridicat un imobil lângă geamie.
Hotărârea Tribunalului poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Constanţa.
La rândul său, avocatul cultului musulman spune ca geamia se află pe lista patrimoniului cultural naţional, motiv pentru care autorizaţia de construcţie pentru clădirea care se afla lângă aceasta, trebuie emisă de catre Consiliul Judeţean Constanţa, nu de primărie, aşa cum s-a întâmplat.
Totodată, o parte din construcţia nouă se află pe terenul deţinut de cultul musulman.
Mai mult, Muftiul Iusuf Murat a precizat că nu se vor lasa pâna când respectiva clădire nu va fi demolată.
În urmă cu doi ani, în imediata vecinatate a Geamiei Hunkiar, construita în 1862 în zona peninsulară a Constanţei, a fost construit un bloc care a produs avarii monumentului istoric.
De atunci, reprezentanţii Cultului musulman din România s-au adresat instanţei pentru anularea autorizaţiilor de construcţie emise de primărie şi abia acum Tribunalul s-a pronunţat în acest caz.
Situaţie asemănătoare şi în Capitală
Un caz asemănător este şi în Bucureşti.
Arhiepiscopia Romano-Catolică a cerut autorităţilor statului să intervină pentru salvarea monumentului istoric Catedrala "Sfântul Iosif".
Cererea a fost făcută după ce Curtea de Apel Ploieşti a validat autorizaţia de construcţie a unui bloc de 19 etaje de lângă catedrală, după ce Arhiepiscopia obţinuse într-o instanţă din Dâmboviţa anularea autorizaţiei.
La 3 noiembrie, 2010, Curtea de Apel Suceava a admis revizuirea cauzei în dosarul Cathedral Plaza.
Instanţa din Suceava a admis acţiunea în sensul de "admitere a cererii de intervenţie, a cererii de revizuire, determinând rejudecarea acţiunii formulate de Arhiepiscopia Romano-Catolică.
În urma hotărârii, rămâne valabilă decizia Tribunalului Dâmboviţa, care a confirmat nelegalitatea ridicării construcţiei din Bucureşti
Reprezentanţii dezvoltatorului Millennium Building Development au anunţat, ulterior, contestarea sentinţei Curţii de Apel Suceava.