GCS: România a respectat procedura la CEDO privind starea de urgență
Grupul de Comunicare Strategică a precizat că România a respectat procedura care decurge din statutul său de parte contractantă la Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului.
Articol de Radiojurnal, 17 Aprilie 2020, 08:42
România nu trebuie să obțină niciun fel de derogare, exceptare sau activare a vreunei clauze anume din Convenția Europeană a Drepturilor Omului ca să poată lua măsuri în contextul instituirii stării de urgență.
Precizarea a fost făcută joi seară de Grupul de Comunicare Strategică, după ce în dezbaterile din parlament s-a vorbit despre faptul că guvernul ar fi solicitat Consiliului Europei activarea unui anumit articol din Convenție. Explică Gabriela Mitrovici.
După ce unii parlamentari au vorbit joi, la dezbaterile din plen, despre presupusa suspendare discreționară a drepturilor și libertăților cetățenești, Grupul de Comunicare Strategică a precizat că România a respectat procedura care decurge din statutul său de parte contractantă la Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului.
Articolul 15 din această convenție prevede că, în caz de pericol public ce amenință viața națiunii, orice parte contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligațiile prevăzute.
În consecință, pentru adoptarea unor astfel de măsuri, nu este necesară obținerea vreunei aprobări de la secretarul general al Consiliului Europei, existând doar obligația de a-l informa.
Astfel, au fost transmise informațiile privind drepturile și libertățile fundamentale care se limitează în scopul exclusiv al gestionării crizei generate de răspândirea noului coronavirus și a fost sbliniat caracterul excepțional al măsurilor luate, ca și durata pentru care a fost decretată starea de urgență.
(RS)