Gazele naturale "s-au scumpit de la 1 ianuarie"
Sunt afectaţi doar consumatorii care au ales să plece de pe piaţa reglementată şi să facă contracte cu distribuitorii de pe piaţa liberă.
Articol de Bogdan Isopescu, 29 Ianuarie 2019, 13:44
Gazele naturale s-au scumpit de la 1 ianuarie, în pofida ordonanţei care plafonează tarifele la acest combustibil.
Sunt afectaţi doar consumatorii care au ales să plece de pe piaţa reglementată şi să facă contracte cu distribuitorii de pe piaţa liberă.
Creşterea de preţ se va simţi în facturile de la sfârşitul lunii viitoare, după cum au comunicat deja unii dintre furnizorii de gaze naturale.
Bogdan Isopescu a încercat să afle care ar fi motivele acestei scumpiri.
Reporter: Singura modificare recentă ce ar putea influenţa piaţa gazelor naturale este Ordonanţa 114 din decembrie 2018, cea care plafonează preţul gazelor şi introduce taxa de 2% pe cifra de afaceri a tuturor operatorilor din energie.
Analiştii spun însă că este destul de devreme pentru a vedea efectele negative ale acestei ordonanţe, însă cu siguranţă operatorii le iau în calcul atunci când vorbesc de scumpiri.
Pe de altă parte însă, analiştii menţionează că în ciuda anunţului privind plafonarea, preţul gazului natural a crescut pe piaţă pe fondul unui import mai consistent decât în anii precedenţi.
Analistul Dumitru Chisăliţă afirmă că preţul acestui gaz este mult mai mare, 130 de lei pe megawatt, deci cu aproximativ 30% mai mult decât gazul din producţia internă.
Dumitru Chisăliţă: "Un factor este, probabil, legat de utilizarea într-un mod ridicat al gazelor naturale pentru producerea de energie electrică, deci el, practic, nu a mai ajuns pe piaţa de gaze naturale, fiind folosit pentru producerea de energie electrică, dată fiind situaţia particulară care a existat în anul acesta. Iată, în momentul în care se vor publica datele de final de an 2018, e posibil să identificăm şi alte cauze care a determinat această reducere a producţiei, atenţie, reducere a producţiei care se vinde pe piaţa de gaze naturale".
Reporter: Pe fondul grevei minerilor din ianuarie şi a unei producţii mici de energie electrică în general, producţia de electricitate pe bază de gaze naturale a crescut anul acesta mai mult ca oricând.
În anumite zile, ea a acoperit aproximativ un sfert din consumul total de energie din ţara noastră.
Gazul natural utilizat a fost cel din producţia internă, în timp ce pe piaţa de consum cererea a fost acoperită prin importuri.