Galaţiul, sub ameninţarea Dunării
Angajaţi ai ministerului de interne, ministerului apărării şi lucrători ai unor societăţi comerciale din Galaţi lucrează la consolidarea unui dig împotriva inundaţiilor.
Articol de Răzvan Stancu, 05 Iulie 2010, 17:13
Nivelul fluviului Dunărea a atins la Galaţi 676 de cm, cu 6 cm mai mult decât duminică, astfel cotele Dunării au depăşit nivelurile maxime din anul 2006, informează corespondentul Radio România Actualităţi, Maria Măndiţa.
Comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă, a luat decizia construirii unui dig de protecţie a cartierului galăţean Valea Oraşului, unde se află circa 7.000 de locuitori în pericol de a fi inundaţi.
Potrivit prognozei hidrologice, vârful de viitură pe Dunăre va ajunge la Galaţi spre sfârşitul săptămânii.
Digul, care trebuie finalizat până marţi dimineaţă, va avea în final o lungime de 4,5 km şi o înălţime de 1,5 metri.
Pentru realizarea acestui dig, angajaţii ministerului de interne, ai armatei, precum şi lucrători ai unor societăţi comerciale din Galaţi au lucrat, toată noaptea, în zona Port.
În ajutorul gălăţenilor au venit deja echipe de jandarmi din Bucureşti şi Prahova urmând să ajungă şi echipe de lucrători ai inspectoratului pentru situaţii de urgenţă din alte judeţe.
Toate forţele ministerului de interne şi ai ministerului apărării venite din alte judeţe vor rămâne la Galaţi până va trece pericolul pe Dunăre.
Ei vor fi cazaţi în camine şcolare, iar masa le va fi asigurată de Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Pentru ca echipele de intervenţie să poată lucra la supraînalţarea digului, în zonă a fost oprită circulaţia rutieră.
Nici pietonii nu mai au voie să viziteze, ca săptămâna trecută, malul Dunării, din aceleaşi considerente.
Autorităţile au conceput două planuri pentru evitarea inundării oraşului Galaţi
Planul A se referă la construcţia unui hidrobaraj de 4,5 kilometri şi cu o înălţime de 1,5 metri, în zona de sud a municipiului Galaţi, care să apere cartierul Valea Oraşului, care adăposteşte peste 8.000 de oameni şi 1.500 de case, dar şi câteva zeci de societăţi comerciale şi industriale, precum şi unicul institut de proiectări navale din sud-estul Europei.
În caz de necesitate, dacă există un pericol iminent ca acest dig să fie străpuns, se va aplica planul B, care constă în crearea a două breşe în digul de la Cotu Pisicii, de pe Dunăre, pirotehniştii fiind deja în zonă, după cum a declarat ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga.
Codul roşu de inundaţii se menţine până marţi
Din cauza nivelului ridicat al Dunării, nici Siretul nu mai poate deversa apele umflate.
Hidrologii au emis noi avertizări de cod roşu, galben şi portocaliu pentru mai multe râuri din zona de nord-est a României, ce pot cauza posibilitatea ca Dunărea să nu mai poată prelua apele din râuri.
Potrivit Administraţiei Naţionale "Apele Române" avertizarea este valabilă din 5 iulie, ora 16.00 până pe 6 iulie, ora 16.00 şi sunt vizate izolat şi creşteri importante de debite pe râurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice.
A fost instituit cod roşu pe râul Prut pe sectorul Stânca Aval - Dranceni din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui şi pe sectorul Şiviţa-Dunăre (judeţul Galaţi), precum şi pe râul Siret pe sectorul Şendreni-Dunăre (judeţul Galaţi).
Toate detaliile privind avertizările le puteţi citi aici.
Puteţi consulta harta zonelor afectate de inundaţii aici.