Gabriel Leș: Consolidarea parteneriatului strategic dintre UE şi NATO
Articol de Cătălin Purcaru, 01 Februarie 2019, 10:18
Miniştrii apărării din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit ieri, la Palatul Parlamentului, pentru a analiza perspectivele punerii în practică a Strategiei globale a Uniunii Europene pentru politica externă şi de securitate comună, eveniment organizat de preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.
La finalul reuniunii, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, şi ministrul român al apărării naţionale, Gabriel Leş, au susţinut declaraţii de presă, urmărite de redactorul RRA Cătălin Purcaru.
Reporter: Cătălin Purcaru - Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, i-a îndemnat pe miniştrii apărării din statele membre ale spaţiului comunitar să finalizeze un acord, în următoarele săptămâni, care să permită continuarea operaţiunii "SOPHIA", misiune navală a Uniunii Europene în Marea Mediterană, pentru contracararea traficului de fiinţe umane. Federica Mogherini a subliniat, totodată, că această misiune este una dintre cele mai reuşite operaţiuni militare ale UE.
Federica Mogherini: Pentru a-şi continua eforturile-cheie în Marea Mediterană, această operaţiune trebuie să fie sprijinită prin consens, prin acord al statelor membre. Ca urmare a acestei operaţiuni, sosirile de migranţi ilegali au scăzut cu mai mult de 80%. Au fost arestaţi traficanţi, au fost eliminate mai mult de 400 de ambarcaţiuni folosite de aceşti traficanţi şi am invitat miniştrii să finalizeze un acord între ei, în următoarele săptămâni.
Reporter: Eforturile pentru consolidarea parteneriatului strategic dintre UE şi Alianţa Nord-Atlantică, cu accent pe segmente importante, sunt în atenţia miniştrilor apărării prezenţi la Bucureşti. Mobilitatea militară necesită acţiuni comune, coerenţă şi coordonare, atât la nivel naţional, cât şi între Alianţa Nord-Atlantică şi UE - a subliniat ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş.
Gabriel Leş: România va acorda o atenţie deosebită implementării planului de acţiune privind mobilitatea militară, urmărind o abordare coordonată şi pragmatică la nivelul Uniunii. În acest context, infrastructura de transport devine esenţială, astfel că am subliniat nevoia de armonizare a cerinţelor civile şi militare, precum şi adecvarea normelor şi procedurilor specifice. Bineînţeles, cadrul juridic va trebui adaptat cât mai curând posibil.
Realizator: Invitat special al reuniunii miniştrilor europeni ai apărării a fost secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, care ieri a avut şi o întrevedere la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohanis.
După discuţii, Jens Stoltenberg a declarat că eforturile Uniunii Europene, pentru apărare sunt complementare şi nu concurente cu ale NATO, subliniind că Alianţa rămâne piatra de temelie a securităţii europene.
România susţine cu fermitate consolidarea Alianţei Nord-Atlantice şi este dispusă să ducă la bun sfârşit programele de înzestrare a Armatei, a spus preşedintele Klaus Iohannis.