G. Oprea și M. Dușa nu sunt de acord cu finanțarea Armatei prin donații
Vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul MApN Mircea Duşa critică propunerea parlamentarilor de oferire de grade în rezervă pentru cei care fac donaţii pentru Armată.
Articol de Radiojurnal, 27 Iulie 2015, 13:09
Vicepremierul responsabil pentru securitate naţională, Gabriel Oprea şi ministrul Apărării, MIrcea Duşa nu sunt de acord cu ideea că Armata ar putea fi finanţată prin donaţii private, aşa cum propun într-un proiect de lege 32 de parlamentari.
Mai mult, cei doi demnitari - care spun că încă nu au văzut proiectul menţionat - critică dur propunerea parlamentarilor respectivi de oferire de grade în rezervă pentru cei care fac donaţii pentru Armată.
Ministrul Apărării a ţinut să sublinieze astăzi că statul român este cel care trebuie să asigure finanţarea Armatei.
"N-am analizat pe acest proiect legislativ, eu cred că statul român trebuie să asigure finanţarea Ministerului Apărării Naţionale şi că un asemnea proiect de lege cu donaţii pentru aramată, sigur, este bună orice iniţiativă, dar încă n-am analizat acest proiect de lege. Armata României este cea mai apreciată instituţie a statului român şi consider că statul trebuie să facă eforturile necesare pentru finanţare armatei", a spus ministrul apărării.
O propunere legislativă a 32 de parlamentari privind obţinerea de donaţii în sprijinul dotării şi înzestrării Armatei României a fost postată pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Reporterii Radio România Actualităţi care au citit documentul notează că, deşi cele cinci articole prevăzute în proiectul de lege nu specifică foarte clar informatiile legate de aceste posibile donatii, anexele la document precizeaza public zone de inzestrare unde Armata Romaniei are puncte slabe, indicand intr-un document de zeci de pagini zonele sensibile de inzestrare.
Sunt furnizate informatii despre "slabiciunile" de logistica ale Armatei Romaniei la cele trei categorii de forte principale: terestre, aeriene si navale.