Fundaţia Crucea Alb - Galbenă, un deceniu de activitate
Primul serviciu de îngrijiri medicale la domiciliu creat în România, Fundaţia Crucea Alb-Galbenă, este finanţat, în mare parte, de guvernul belgian din 1996.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 18 Octombrie 2013, 19:15
Se împlinesc 10 ani de funcţionare pentru primul serviciu de îngrijiri medicale la domiciliu, creat în România - Fundaţia Crucea Alb-Galbenă.
Finanţarea vine de la guvernul belgian şi o parte mai mică, de la Casa de Asigurări de Sănătate.
La Buzău, peste 400 persoane primesc, anual, îngrijiri la domiciliu, de la echipa specializată cu asistenţi, psihologi şi terapeuţi.
În 1996, se înfiinţa, în capitală, primul punct de Cruce alb-galbenă, model adus în România, de belgienii din Flandra Orientală care, acasă la ei, au ajuns la concluzia că asistenţa la domiciliu înseamnă calitate şi costuri mai mici decât în spital, pentru orice pacient şi pentru stat.
În 2003, Buzăul era al doilea judeţ în care belgienii cereau să se înfiinţeze o astfel de fundaţie.
La 10 ani de atunci, spune Cristina Vasile, coordonatorul fundaţiei din Buzău, nu pot fi uitaţi, nicidecum, primii pacienţi.
"I-am preluat, la externare din spital - noi, atunci, lucram în Spitalul Judeţean - şi am început, mergând pe jos, cu genţile pe care ni le-au făcut cadou cei din Belgia, la aceşti pacienţi, şi au fost şi ei foarte surprinşi că pot beneficia de servicii comparabile cu cele din spital, dar în mediul lor de viaţă, acasă", a declarat Cristina Vasile.
Chiar dacă în acest moment, la nivelul judeţului Buzău, există şase furnizori de servicii medico-sociale la domiciliu, cererea de asistenţă este incredibil de mare.
La 10 ani de activitate a unui astfel de furnizor de servicii medico-sociale la domiciliu, legile româneşti în domeniu sunt încă la începutul de acum un deceniu.
Finanţarea şi subvenţionarea sistemului care ar costa sănătatea cel mai puţin, înseamnă, de fapt, câteva mii de lei lunar.
Cristina Vasile spune că pacienţii Crucii alb-galbene sunt bătrâni, singuri şi bolnavi, dar şi copii aflaţi în dificultate.