Fundația "Conservation Carpathia" a terminat primul recensământ pentru urs
Recensământul pe amprentă genetică arată că din cei 283 de urși identificați doar 21 de exemplare se apropiau de comunități, însă nu toți intrau în conflict cu omul.
Articol de Bogdan Isopescu, 25 Octombrie 2021, 19:01
Fundația Conservation Carpathia a terminat primul recensământ pentru urs, făcut în baza amprentei genetice. Rezultatele le-ar putea indica autorităților dar și oamenilor ce pot face pentru a reduce conflictele dintre urși și comunitățile locale.
Studiul a început în 2017 prin culegerea de probe genetice pe o suprafață de 1.200 de km pătrați din Munții Făgăraș care include patru fonduri de vânătoare. Au fost recoltate peste 1.400 de probe, iar în urma analizelor de laborator și a algoritmilor specifici a rezultat o densitate exemplarelor de 17 până la 18 urși pe suta de kilometri pătrați, mai mică decât se aproxima prin recensămintele făcute de autorități în baza urmelor, cele care indicau o densitate de 21 de urși pe suta de kilometri pătrați.
"Este o densitate bună, caracteristică populațiilor conectate între ele. Încă mai au suficient spațiu să se dezvolte", consideră Ruben Iosif, biolog și coordonator al recensământului urșilor din Făgăraș..
Același recensământ pe amprentă genetică arată că din cei 283 de urși identificați doar 21 de exemplare se apropiau de comunități, însă nu toți intrau în conflict cu omul. Ruben Iosif afirmă că există mai multe cauze pentru aceste conflicte.
Oamenii care aruncă animale moarte în apropierea satelor obișnuiesc urșii să se apropie de comunități. În al doilea rând, extinderea spațiului intravilan adânc pe văile de munte. Nu în ultimul rând, schimbările climatice au determinat ca fructificația să aibă loc mai rar la 3-4 ani distanță.
Reprezentanții fundației spun că în urma acestor factori au apărut și urșii problemă, urși care ar trebui extraşi din comunități ca ultimă soluție.