Funcţionarii publici, "lipsiţi de motivaţie"
Funcţionarii publici din Bistriţa-Năsăud care implementează proiecte cu bani europeni sunt lipsiţi de motivaţie, potrivit specialiştilor Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 17 Septembrie 2010, 10:48
Funcţionarii publici din Bistriţa-Năsăud care implementează proiecte cu bani europeni sunt lipsiţi de motivaţie, deoarece nu beneficiază de niciun leu în plus la salariu şi, în urma restructurărilor, sunt obligaţi să muncească şi în locul unor colegi, potrivit specialiştilor Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).
Şeful Departamentului de verificare şi monitorizare a proiectelor din cadrul ADRNV, Viorel Boca, a declarat la o întâlnire cu beneficiarii din Bistriţa-Năsăud care au proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional în Transilvania de Nord-Vest că trebuie căutate soluţii pentru stimularea acestor angajaţi.
"Am întâlnit printre deficienţele cu care ne-am confruntat aceea că personalul din echipa de management nu este disponibil pentru proiect în măsura în care ar fi necesar să se ocupe. Este supraîncărcat cu multe alte sarcini.
"O problemă de actualitate este aceea că echipa nu este suficient de motivată având în vedere că sunt reduceri de personal în instituţii publice şi veniturile au fost diminuate cu 25%, oamenii au zile de concediu neplătit. Toate acestea nu sunt elemente motivatoare aşa că ar trebui luate măsuri pentru ca oamenii respectivi să îşi facă munca şi să fie răsplătiţi pentru munca lor.”, a declarat Boca.
Şefa Direcţiei de Integrare Europeană din Primăria Bistriţa, Liliana Coceşiu, a declarat la rândul ei că există mari probleme din acest punct de vedere.
"Membrii unei echipe de implementare nu beneficiază de niciun spor, de nicio sumă de bani în plus la salariu pentru implementare. Există o lege, la nivel central cei care implementează proiecte primesc un spor de 75% la salariu, dar la nivel local nu e valabil acest lucru”, a declarat ea.
Liliana Coceşiu a spus că atât timp cât o colegă a ei care răspunde de implementarea a trei proiecte de reabilitare a şcolilor cu bani europeni ia salariu de 700 de lei, în opinia ei poate fi un motiv pentru ca activitatea ei să sufere pe proiectele respective.
"Ar trebui ca şi la nivel local să se poată acorda un spor. Noi chiar implementăm proiectele, la nivel central ei doar le verifică. Nu văd de ce nu am putea beneficia şi noi de acel spor de până la 75% în funcţie de posibilităţile fiecărei autorităţi locale. Poate să fie de 5%, 10%, 15%, în funcţie de responsabilităţile unui om într-un proiect”, a spus Coceşiu.
La rândul lui, primarul oraşului Sângeorz-Băi, Roland Venig, care are mai multe proiecte în implementare, a declarat că oamenii plătiţi cu salarii mici pot pune piedici implementării proiectelor europene.
"E foarte greu să spui că X, Y, Z implementează proiecte, iar cel de la Urbanism, nu. El, cel de la Urbanism, care are 730 de lei, va spune că a pierdut hărţile, că le va căuta mâine şi aşa mai departe. Eu privesc primăria în ansamblul ei.
"Toţi angajaţii au un rol acolo şi nu poţi trage un zid. Aici sunt cei care implementează proiecte şi dincolo ceilalţi. Am angajaţi care lucrează de şase ani în instituţie şi au acum un salariu net de 600 de lei şi aceşti oameni implementează sau colaborează la implementarea unor proiecte. Este inadmisibil”, a declarat Venig.
În prezent, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, absorbiţia fondurilor se situează la circa 33%.