Fumatul contribuie semnificativ la bolile specifice
Fumatul dăunează sănătăţii, arată o anchetă facută de Societatea Română de Pneumologie, ducând la bronhopneumopatie obstructivă cronică, o boală de plămâni.
Articol de Marilena Frâncu, 12 Octombrie 2012, 15:28
O anchetă naţională iniţiată de Societatea Română de Pneumologie arată că încă mai avem, de exemplu, probleme legate de diagnosticare, dar şi de monitorizare la distanţă a pacienţilor cu aşa-numita BPOC, cum o numesc specialiştii.
BPOC, adică bronhopneumopatie obstructivă cronică, este o boală de plămâni cauzată, în primul rând, de fumat, dar şi de poluarea atmosferică.
Ancheta a însumat chestionarea a 9.000 de persoane de peste 40 de ani, vârsta la care se manifestă această boală.
Au fost folosite două mijloace de investigaţie, respectiv chestionarul şi analiza de spirometrie, a explicat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, profesor doctor Florin Mihălţan.
"La 5.000 s-a identificat un factor de risc potenţial de a avea această boală - obstructivă cronică - şi ulterior am făcut 2.000 de spirometrii. Prevalenţa este 13%. Există o creştere a prevalenţei la persoanele cu venit sub 700 de lei.
"Există o relaţie cu medicii care nu este întotdeauna cea care ne dorim, în sensul că din cei care au participat la această anchetă, doar 38% au ajuns la medicii specialişti.
"O parte din cei care au fost anchetaţi erau în evidenţă, dar accesul la spirometrie era extrem de redus - 18%", susţine preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Fumătorii pasivi trebuie protejaţi
Oameni nu dau importanţă simptomelor şi nu ajung la timp la medicul specialist, crede profesor doctor Florin Mihălţan.
"Majoritatea pacienţilor au tendinţa de a considera că e o formă uşoară de boală, ori noi ştim că spitalizările se produc, la această fază, de obicei în stadii severe.
Pacientul, de multe ori, trenează în servicii obişnuite, în serviciile de general ale medicilor de familie, cu infecţii banale, cu o tuse cronică a fumătorului sau cu o gâfâială pe care o consideră a vârstei.
"Dar, de fapt, acestea sunt germenii care anunţă instalarea bolii", a adăugat reşedintele Societăţii Române de Pneumologie
Depistarea precoce a cazurilor şi tratarea lor corectă, menţinerea legăturii între medicul de familie şi cel specialist, înfiinţarea unui registru şi a unui program naţional de BPOC, precum şi măsuri legislative care să protejeze fumătorii pasivi sunt principalele măsuri pe care specialiştii le propun pentru micşorarea numărului de cazuri în viitor.