Fructele exportate din România, "necontaminate cu hepatită A"
Unitatea din România care a furnizat afine de pădure unui beneficiar italian corespunde tuturor normelor sanitar-veterinare, spune preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Articol de Florentina Varga, 19 Iunie 2013, 12:25
Unitatea din România care a furnizat afine de pădure unui beneficiar italian corespunde tuturor normelor sanitar-veterinare şi nu are niciun fel de probleme legate de alerta emisă de Italia pentru mixul de fructe de pădure contaminat cu virusul hepatitei A.
Precizarea a fost făcută pentru Radio România de către preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
"Din punctul nostru de vedere, noi am finalizat alerta încă de acum vreo 2-3 săptămâni şi putem să spunem că România este în regulă. Firma care face strict export intracomunitar în Italia cu aceste fructe congelate este parteneră a firmei din Italia, nu livrează pe piaţa din România, dar chiar şi în aceste condiţii problema nu este la noi în ţară" a mai spus preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Mai multe tone de fructe de pădure congelate exportate în septembrie anul trecut din România, Polonia şi Bulgaria au fost retrase de la vânzare în Italia, după ce s-a constatat că erau contaminate cu virusul hepatitei A, potrivit unor informaţii introduse în sistemul european de alertă alimentară.
Alerta pe acest subiect, introdusă în Rapid Alert System for Food and Feed la 30 mai, vizează un lot de fructe de pădure congelate care, potrivit informaţiilor actualizate luni, 17 iunie, a fost retras de la comercializare în Italia.
Măsura a fost dispusă de autorităţile italiene după ce în lotul respectiv a fost descoperit virusul hepatic A.
Tot Italia a introdus în Rapid Alert System for Food and Feed alte două alerte privind loturi de fructe de pădure congelate care sunt contaminate cu virusul hepatitei A.
Loturile, aduse din Canada, Serbia, Bulgaria şi Polonia, au fost, de asemenea, retrase de pe piaţă.
Hepatita de tip A este o boala infecţioasă cauzată de acest virus, care se transmite prin alimente şi apă contaminată, având o perioadă de incubaţie între 15 şi 45 de zile.