Frontierele României "nu reprezintă o vulnerabilitate"
Secretarul de stat în ministerul de interne, Marian Tutilescu, a declarat la România Actualităţi că frontiera externă a României nu reprezintă o vulnerabilitate din perspectiva migraţiei clandestine.
Articol de Sorin Solomon, 16 Noiembrie 2010, 16:36
O misiune de evaluare a pregătirilor pentru aderarea la spaţiul Schengen soseşte în România pentru a inspecta evoluţia infrastructurii frontierelor aeriene.
"Evaluarea de fond a a avut loc în noiembrie anul trecut şi la acea dată s-au observat procedurile pe care le desfăşoară poliţia de frontieră la intrarea în punctele de frontieră aeriene şi acestea au fost considerate pozitive şi evaluarea a fost considerată în final pozitivă" a declarat la România Actualităţi secretarul de stat în ministerul de interne, Marian Tutilescu.
Acesta mai spune că lucrările la infrastructura aeroportului Traian Vuia din Timişoara şi a terminalului non-Schengen din Otopeni erau în fază de început în acel moment şi specialiştii europeni nu au putut verifica dacă erau conforme cerinţelor tehnice stabilite de evaluarea precedentă.
"Din păcate, la acea vreme infrastructura celor două aeroporturi evaluate, respectiv infrastructura aeroportului Traian Vuia din Timişoara şi terminalul non-Schengen din Otopeni erau în fază incipientă.
"Lucrările se aflau la început şi experţii au considerat că trebuie să verifice modul în care s-au implementat cerinţele tehnice în stadiul final al infrastructurii" a mai spus Marian Tutilescu.
Frontiera externă a României, supravegheată
Secretarul de stat a mai spus că frontiera externă a României se află sub supravegherea unei instituţii europene independente, Frontex, care a stabilit că aceasta nu reprezintă o vulnerabilitate.
"Urmare a analizelor de risc pe care le-a făcut şi le face Frontex spaţiul, frontiera externă a României nu reprezintă o vulnerabilitate, din perspectiva migraţiei clandestine, care este principalul factor de risc în ceea ce priveşte securizarea frontierelor.
"Aceste conexiuni care se încearcă a fi făcute în ultima perioadă de timp reprezintă doar o modalitate de a justifica o anume opinie politică a unora din statele membre" a declarat Marian Tutilescu.
Secretarul de stat a mai declarat că mai există o misiune de evaluare în luna decembrie, care este una finală.
"Vizează domenii foarte importante ale cooperării poliţieneşti şi, respectiv, sistemul de informaţii Schengen şi Biroul Naţional SIRENE.
"Sistemul de informaţii Schengen conţine date referitoare la bunuri şi persoane de interes poliţienesc, conform acquis-ului Schengen. Protecţia datelor personale este o condiţie esenţială pentru tot ceea ce înseamnă sistemul de informaţii Schengen" a mai declarat secretarul de stat.
România va avea de gestionat, din momentul aderării la spaţiul Schengen, o frontieră externă a UE de 2070 km.