Frescă din secolul XV, descoperită în Suceava
La cea mai veche biserică ctitorită de voievodul Ştefan cel Mare, biserica Sfânta Cruce din Pătrăuţi, după şapte ani de muncă de restaurare au fost descoperite noi picturi interioare.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 26 Octombrie 2010, 11:11
Lucrările de restaurare la una din bisericile monument UNESCO din judeţul Suceava au dus la descoperirea unei fresce de o valoare inestimabilă.
La cea mai veche biserică ctitorită de voievodul Ştefan cel Mare, care este şi cea mai veche biserică ortodoxă monument UNESCO din România, biserica Sfânta Cruce din Pătrăuţi, după şapte ani de muncă de restaurare au fost descoperite noi picturi.
Acum şapte ani, Pătrăuţiul era o biserică cu pereţii acoperiţi de fum, praf şi mortare. În toamna anului 2003, au început lucrări de restaurare, care au scos de sub fum suprafeţe de frescă de o valoare artistică şi istorică insemnată.
Anul acesta au fost descoperite şi alte picturi cum ar fi “Punerea în mormânt”, sau “Sfinţii militari”. De la preotul paroh, Gabriel Herea, am aflat că o mare parte a picturii a fost realizată de un pictor grec alungat de venirea lui Mahomed al II-lea în Constantinopol.
Ştefan cel Mare l-a angajat şi în jurul lui s-a format şcoala de artă moldovenească.
Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuţi. | Pictura interioară are culoarea ocru auriu. |
Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuţi a fost construită în anul 1487 de Ştefan cel Mare, pictura interioară are culoarea predominantă ocru auriu, cunoscut sub numele de "galben de Pătrăuţi".
Pictura exterioară a fost descoperită în anii ’80 ai secolului trecut.