Fregata "Regina Maria", survolată de un avion de spionaj din Rusia
Aflat la bordul fregatei "Regina Maria" care participă la un exercițiu NATO în Marea Neagră, ministrul Apărării Mircea Duşa nu s-a arătat surprins de această practică.
Articol de Radiojurnal, 16 Martie 2015, 18:58
Alianţa Nord Atlantică desfăşoară de astăzi un amplu exerciţiu în Marea Neagră, la care România contribuie cu fregate şi cu trei aeronave ale Foreţor Aeriene.
În timpul exerciţiului, deasupra fregatei Regina Maria a fost zărit un avion rusesc de spionaj.
Aflat la bordul navei, ministrul Apărării, Mircea Duşa nu s-a arătat surprins de această practică.
"Este normal ca avioane de supraveghere electronică să culeagă informaţii despre ceea ce se întamplă pe Marea Neagră, aşa cum avioanele NATO culeg informaţii. Scenariile exerciţiilor au fost elaborate de către militari şi cred că ele sunt scenarii care să dovedească capacitatea militarilor din această grupare navală de cooperare în Marea Neagră", a declarat Mircea Dușa.
În Marea Neagră au fost mobilizaţi peste 1.700 de militari, transmite corespondentul nostru, Mona Constantinescu.
Un al doilea exerciţiu militar are loc în spaţiul aerian românesc, la Câmpia Turzii, cu participarea militarilor români şi americani.
NATO a anunţat că desfăşoară în această perioadă exerciţii ample şi în vestul şi nordul Europei, în Marea Britanie, Norvegia şi Germania.
Rusia, manevre militare neanunțate
În replică, Federaţia Rusă a început la rându-i manevre militare neanunţate, în regiunea sa arctică europeană, după cum relatează corespondentul nostru la Moscova, Alexandru Beleavski.
Participă Flota Nordului, cea mai puternică grupare navală rusă, forţele de elită de desant aerian şi unităţi ale districtului militar de vest. În starea de alertă maximă de luptă au fost trecuţi 38.000 de militari, aproape 3.400 de unităţi de tehnică de luptă, 41 de nave, 15 submarine nucleare, 110 avioane şi elicoptere.
Scenariul manevrelor ce vor dura până la 21 martie prevede întărirea grupărilor de trupe, simularea distrugerii unei grupări navale inamice, regrupări la mari distanţe ale trupelor speciale, apărarea frontierei arctice.
Mâine va începe un exerciţiu de Stat Major strategic, respectiv cu participarea forţelor nucleare care va ţine cont de acţiunile reale ale Flotei Nordului.
Exerciţiile subliniază importanţa sporită pe care Rusia o acordă în ultimii ani apărării intereselor sale în Arctica şi fac parte din cele aproximativ 3.500 de exerciţii organizate anual de armata rusă.
În această lună au loc manevre pe tot teritoriul rus, inclusiv în Crimeea, în sudul Rusiei, în Caucazul de Nord şi la bazele ruseşti din Caucazul de sud.