Frauda privind carnea de cal "nu a fost la exportatori români"
Ministrul agriculturii nu exclude ca într-o perioadă de criză financiară să existe anumite industrii naţionale care încearcă să profite de acest scandal.
Articol de Angela Matei, 04 Martie 2013, 07:22
Responsabilii români nu au primit toate datele solicitate de la Atena, pentru a clarifica acuzaţiile că în Grecia ar fi ajuns carne de cal etichetată în România ca fiind carne de vită.
Cum în nici una dintre alertele anterioare la nivel european nu s-a adeverit că ar fi fost implicate firme româneşti din industria de profil, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, le cere tuturor celor cu atribuţii în domeniu măsuri pentru a apăra reputaţia producătorilor de la noi şi reacţii prompte la acuzaţiile care vin de pe continent.
Nemulţumit că despre acuzaţiile din Grecia a aflat din presă Daniel Constantin a cerut şi ministerului de externe să intensifice eforturile diplomatice.
Ministrul agriculturii nu exclude ca într-o perioadă de criză financiară să existe anumite industrii naţionale care încearcă să profite de acest scandal pentru a avea avantaje economice.
"Cred că până la urmă este vorba de o miză economică uriaşă şi cred că industria din România şi autorităţile din România trebuie să protejeze producătorii, precesatorii, consumatorii din România împotriva acestei chestiuni.
"Poate că sunt state membre care nu au interesul să demonstreze cât mai repede că pe teritoriul lor se producea această fraudă. De aceea să încercăm noi să fim ceav mai activi, astfel încât să se depisteze cât mai repede unde se făcea frauda şi în felul acesta România să iasă de sub această suspiciune", a declara ministrul agriculturii.
Atât ministrul agriculturii, cât şi secretarul de stat Raed Arafat au reafirmat că din punct de vedere al siguranţei alimentare nu s-a pus nici o clipă în pericol viaţa sau sănătatea persoanelor care au consumat carne de cal.