Fragmentarea achiziţiei de medicamente "menţine preţuri mari"
Secretarul de stat în ministerul sănătăţii Raed Arafat afirmă că fragmentarea achiziţiei de medicamente face ca furnizorii să poată impune preţuri mai mari.
Articol de Florin Matei, 01 Martie 2013, 18:10
Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii consideră că sistemul de achiziţii publice în sistemul sanitar în România este puternic şi răspunde nevoilor ţării, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, dr. Raed Arafat, secretar de stat în ministerul sănătăţii.
Raed Arafat a precizat că un domeniu în care pot fi făcute schimbări, potrivit experţilor OMS, este cel al fragmentării achiziţiilor, care face ca furnizorii să deţină puterea, la care se adaugă faptul că nu se folosesc tehnici sofisticate de previzionare a nevoilor.
Achiziţia descentralizată menţine cantităţile mici şi preţurile mari şi exclude posibilitatea unei analize aprofundate de către experţi a pieţei şi realizarea unei analize cost/beneficiu, a explicat Raed Arafat.
El a precizat că ministerul sănătăţii are în proiect introducerea unui sistem centralizat de achiziţie.
Raed Arafat a anunţat că achiziţiile centralizate vor cuprinde, într-o prima fază, medicamentele pentru tuberculoza, HIV-SIDA şi cele necesare la terapie intensivă şi urgenţă.
Un calcul estimativ realizat de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii indică o economie de peste 13 milioane de lei numai în cazul medicamentelor pentru tuberculoză multidrog rezistentă.
"Introducerea combinaţiilor cu doză fixă, care sunt anumite categorii de medicamente pentru 18.370 de cazuri prevăzute în program, înseamnă inclusiv stocuri de rezervă transport şi alte materiale - să ajungem la 195 de lei pe bolnav, fără stocuri - să ajungem la 127 de lei pe bolnav, fără stocuri de rezervă şi alte materiale - la 87 de lei pe bolnav.
"Economiile pe diferite medicamente pot să atingă 600%", afirmă Raed Arafat.
El a mai spus că achiziţiile centralizate vor începe de la 1 iulie şi că ele vor duce la o scădere semnificativă a preţurilor, realizându-se astfel economii substanţiale la buget.