FOTO Galați: Exercițiu major în caz de inundații
In localitatea gălățeană Munteni a avut loc al 2-lea mare exercițiu de simulare în caz de inundație din țară.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 13 Iulie 2017, 20:44
In localitatea gălățeană Munteni a avut loc al 2-lea mare exercițiu de simulare în caz de inundație din țară, la care au participat peste 80 de specialiști din Administrațiile Bazinale Siret, Prut-Bârlad și Dobrogea-Litoral.
Scopul exercițiului a fost verificarea vitezei de reacție și a modurilor de conlucrare a structurilor implicate în intervențiile în caz de inundații, precum și verificarea modului de cunoaștere, de către primari, a procedurilor pentru managementul riscului la inundații.
Exerciţiul aplicativ a presupus executarea unor tipuri de intervenţie pentru apărarea împotriva deversării unei cantităţi de apă din râul Bârlad în brațul Rateș și construcția, pe o lungime de aproximativ 2 km, a unui dig de protecție pe brațul Rateș.
Prin această intervenție, într-o situație reală, ar fi ferite de inundații municipiul Tecuci și localitățile Munteni, Ungureni și Țigănești, însumând 230 de case, 6 km de drumuri, zeci de obiective economice și 130 de ha de teren agricol.
În cadrul exerciţiului s-au folosit, în locul digului construit din clasicii saci cu nisip, panouri mobile, din aluminiu, panouri de ultimă generație, achiziţionate de Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad în cadrul unui programul de investiţii, Watman, în valoare de 76 milioane de euro, derulat la nivel național de Administrația Națională Apele Române.
În cadrul acestui proiect Watman - Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Apelor -, au fost achziționate utilaje de ultimă generație pentru intervenția în cazul inundațiilor și s-au înființat, în țară, 26 de centre de intervenție rapidă în caz de inundații.
Potrivit directorului adjunct al Administrației Naționale Apele Române, Nicolae Bărbieru, instituția face demersuri pentru accesarea de fonduri europene pentru etapa a II-a a proiectului Watman prin care vor fi înființate, în toate județele țării, astfel de centre de intervenție rapidă, dotate cu toate utilajele de ultimă generație pentru intervenția în caz de inundații.