FOTO: Cortegiul Reginei Ana a ajuns la Castelul Peleș
O noapte şi o zi va sta Ana de România la Castelul Peleş, iar astăzi sunt aşteptati să treacă pe la catafalc oficiali ai statului român, membri ai Corpului Diplomatic.
Articol de Remus Rădulescu, 10 August 2016, 08:22
Sicriul cu trupul Reginei Ana a fost adus marți în România.
Regele Mihai nu participă la funeralii, pentru că medicii nu i-au dat voie să vină în ţară. Remus Rădulescu a fost la aeroport când a fost adus sicriul din Elveţia.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana, coborât din avionul care l-a adus de la Geneva, a fost salutat pe pământ românesc de ofiţerii şi trompetistul din Regimentul de Gardă "Mihai Viteazul".
Tot militarii au purtat sicriul în pas funerar pe catafalcul aşezat pe pista Aeroportului Henri Coandă. Alături de sicriu, membri ai Familiei Regale, în frunte cu Alteţele Lor Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu.
Crucea de la capătul sicriului poartă inscripţia "Ana Regina - 1923-2016".
Trei prelaţi catolici - Arhiepiscopul Ioan Robu de Bucureşti, Episcopul Petru Gherghel - Iaşi şi Arhiepiscopul Auxiliar Cornel Damian - au oficiat o slujbă funerară în rit catolic, asistaţi de Mitropolitul Nifon al Târgoviştei, reprezentantul Patriarhiei Române.
Cele două Biserici, Ortodoxă şi Catolică, au convenit ca ultimul drum al Reginei Ana să fie însoţit de rugăciuni oficiate în alternanţă în cele două rituri. Regina Ana a fost de confesiune romano-catolică, dar a avut legături cu Biserica Ortodoxă şi de aceea Patriarhia Română a decis să participe cu rugăciuni la funeraliie Reginei.
După momentul religios, sicriul a fost transportat cu o maşină funerară la Castelul Peleş din Sinaia.
O noapte şi o zi va sta Ana de România la Castelul Peleş, iar miercuri sunt aşteptati să treacă pe la catafalc oficiali ai statului român, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanţi ai cultelor.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va merge miercuri la Sinaia să prezinte condoleanţe. Mugur Mihăiţă este acum la Sinaia şi relatează.
În aceste zile, la Castelul Peleş din Sinaia accesul este permis doar oficialităţilor.
Publicul şi presa nu vor avea acces în Holul de Onoare pe perioada şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.
Şi totuşi, marții, neclintiţi de ploaie, simpatizanţi ai Casei Regale au petrecut câteva momente lângă gardul Peleşului.
Aveţi privirea îndreptată spre Castelul Peleş..
Cetatean : /.../ Căutăm sa fim şi noi alături, dar văd ca nu putem intra.
Reporter: Ce vă aduce aici la Castelul Peleş astăzi?
Cetatean: Din nefericire am aflat această veste. Am fi vrut s-o vedem. Ştiu, ştiu că este interzis, dar cel puţin să fim un pic aproape de evenimentul ăsta care e extrem de dureros pentru Familia Regală şi pentru noi, că poate printre noi există şi oameni care sunt ataşaţi.
Turiştii au înţeles că nu le este permis accesul şi spun că vor vizita castelul cu altă ocazie.
Cetatean: Vreau să merg la Castelul Peleş.
Reporter: Şi poţi să mergi sau nu?
Cetatean: Nu cred că pot să merg.
Reporter: Dar de ce?
Cetatean: Că acolo e închis şi pe acolo chiar nu ştiu drumul unde duce.
Cetatean: Suntem din Boldeşti-Scăieni. Am venit cu un grup de copii într-o tabără şi am vrut să venim până la Peleş să facem o vizită Acum, dacă drumul e blocat...
Reporter: Dar ştiţi de ce este blocat?
Cetatean: Pentru Regină. Ştim asta. Nu aveam de gând să vizităm, pentru că am mai fost, am vizitat.
În programul stabilit pentru miercuri vor prezenta condoleanţe pentru decesul Majestăţii Sale Regina Ana a României preşedintele României, Klaus Iohannis, şi premierul Dacian Cioloş.
De asemenea, sunt aşteptaţi şi reprezentanţii Preşedinţiei şi Guvernului Republicii Moldova, parlamentari români şi moldoveni, academicieni din cele două state, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi celorlalte instituţii ale credinţei.
Printre oficialităţile care vor fi prezente pentru a transmite condoleanţe se numără reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai altor organizaţii internaţionale.
Miercuri spre seară, sicriul va fi adus la Bucureşti, iar oamenii îşi vor putea lua adio de la Regina Ana joi şi vineri, între orele 8 şi 22, la Palatul Regal.
Slujba de înmormântare a Reginei Ana este programată sâmbătă la ora 15.00, în Pronaosul noii Catedrale de la Curtea de Argeş.