FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
Sute de oameni au participat la slujba religioasă de la troița din Piața Universității, în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989.
Articol de Diana Surdu, 21 Decembrie 2024, 13:45
Acum 35 de ani, pe 21 decembrie 1989, dictatorul Nicolae Ceaușescu își ținea ultimul discurs din balconul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, în Piața Palatului, redenumită în prezent Piața Revoluției, menit a arăta lumii că regimul său se bucură de o largă susținere populară.
După evenimentele din Timișoara, momentul a fost întrerupt de mai multe ori de țipetele și huiduielile mulțimii.
Ceaușescu nu și-a mai terminat cuvântarea, iar oamenii au continuat să protesteze pe stradă, în zona Pieței Universității. Sâmbătă, în centrul Capitalei, sunt omagiați zecile de morți ai primei nopți a Revoluției Române la București.
Sute de oameni participă la slujba religioasă de la troița din Piața Universității, ținută de peste 10 preoţi, în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989.
Cei mai mulți dintre cei prezenți sunt rude ale celor morți în urmă cu 35 de ani sau revoluționari care își amintesc limpede ce au trăit atunci.
-: Pe 21 decembrie am fost unul din cei care a făcut baricada. Şi când am fost fugăriți de scutier și de miliție și de securiști, noroc că ne-am ascuns la cineva până la 4:00 dimineață. Unul dintre noi a plecat, l-au prins și l-au dus la Jilava și l-au bătut două ore în continuu. Aici a fost un grup de tineri care cred că în jurul orei șapte 7:00 - 7:30 s-au așezat pe caldarâm și au trecut cu taburile peste ei. Asta am văzut personal. Văzând ce se întâmplă acum, te doare sufletul. Au murit foarte mulți tineri atunci și degeaba.
Sute de oameni au fost sâmbătă dimineață și la slujba religioasă de la troița din Cimitirul Eroilor Revoluției.
Manifestările dedicate Revoluției vor continua duminică cu ceremonii militare și religioase la monumentele eroilor din decembrie 1989 din piețele Universității, Romană, a Revoluției, dar și la Catedrala Patiarsală și la sediile Radiodifuziunii Române și Televiziunii Române.