Fostul preşedinte Ion Iliescu va fi audiat în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990
Anchetatorii vor merge la el acasă. Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, în care fostul preşedinte a fost acuzat că ar fi dat ordinul de reprimare a manifestanţilor care au stat luni de zile în Piaţa Universităţii.
Articol de Diana Surdu, 15 Ianuarie 2025, 13:13
Fostul preşedinte Ion Iliescu urmează să fie audiat miercuri, 15 ianuarie, de procurori în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Anchetatorii vor merge la el acasă. Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, în care fostul preşedinte a fost acuzat că ar fi dat ordinul de reprimare a manifestanţilor care au stat luni de zile în Piaţa Universităţii.
Fostul premier Petre Roman a fost audiat şi el astăzi la Parchetul General. O echipă de procurori se va deplasa la locuința lui Ion Iliescu pentru a-l audia pe fostul președinte.
În cazul acestuia se aplică o procedură specială, având în vedere vârsta înaintată, 95 de ani. Fostul premier Petre Roman a luat la cunoștință calitatea de inculpat pentru acuzația de infracțiuni contra umanității.
Acesta susține în continuare că acuzațiile ar fi nedrepte și chiar că guvernul său ar fi fost una dintre victimele Mineriadei din 1990.
"Nu există nici o dovadă, nici o dovadă că aş fi fost eu angajat în aducerea minierilor. Şi s-a întâmplat ceea ce știți foarte bine, și am declarat în 16 iunie, am făcut o conferință de presă și am spus: ceea ce s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securității. Atunci am spus, pe 16 iunie. Chestia asta m-a costat", a declarat Petre Roman.
Şi Gelu Voican Voiculescu trebuie audiat astăzi, însă a cerut reprogramarea întâlnirii cu anchetatorii. Ei trebuie să refacă ancheta de la zero, după ce probele de la dosar au fost anulate de instanța supremă în 2020, care a decis restituirea dosarului procurorilor militari.
Ca și în dosarul Revoluției, investigația a durat ani în șir, iar dosarul a fost închis și redeschis de mai multe ori. Patru persoane au fost ucise și peste 1.300 au fost rănite în timpul Mineriadei din iunie1990.
Tot atunci au fost devastate sedii ale partidelor istorice și ziare asociate opoziției.
Potrivit procurorilor, în acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.