Fostul premier, Adrian Năstase, cere în instanţă să fie reabilitat
Articol de Sergiu Şteţ, 08 Octombrie 2021, 13:58
Fostul premier Adrian Năstase a depus vineri, 8 octombrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de reabilitare judecătorească, el având mai multe interdicţii după ce a fost eliberat condiţionat din închisoare în august 2014.
Potrivit Codului penal, o persoană condamnată poate fi reabilitată, la cerere, de instanţă, după împlnirea următoarelor termene: 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani; b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani; c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii; d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.
Agenția Agerpres amintește că cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii: a) nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în articolul 166; b) a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.
Fostul premier a fost eliberat condiţionat din închisoare în luna august 2014, după ce a executat o parte din cei patru ani şi jumătate primiţi cumulat în două dosare: "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii".
După ce a fost eliberat condiţionat, instanţele i-au impus lui Năstase o serie de interdicţii, printre care şi dreptul de a candida la o funcţie publică. Adrian Năstase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat.
Ulterior, pe 6 ianuarie 2014, el a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul "Zambaccian" şi a fost eliberat în august 2014.